телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Анаболните стероиди са свързани с повече случаи на преждевременна смърт при мъжете

Анаболните стероиди са свързани с повече случаи на преждевременна смърт при мъжете

Мъже, които употребяват анаболни андрогенни стероиди (например тестостерон), може да са по-застрашени от ранна смърт и по-чести болнични престои според ново изследване, публикувано в списание Internal Medicine.

В изследването са включени 545 мъже, които употребяват анаболни андрогенни стероиди, а контролната група се състои от 5 450 души. В допълнение изследването е възпроизведено с 644 мъже, които са били санкционирани, тъй като са отказали да дадат проба за допинг тест, и 6 440 души като контролна група.

След проследяване от средно 7,4 години са регистрирани 7 смъртни случая (1,3%) в групата на употребяващите анаболни андрогенни стероиди, както и 23 смъртни случая (0,4%) в контролната група. Това означава, че употребяващите анаболни стероиди са 3 пъти по-застрашени от смърт в сравнение с тези, които не употребяват.  Средният годишен брой на болничните контакти е 0,81 при потребителите на анаболни стероиди и 0,36 при контролите. От акне, гинекомастия и еректилната дисфункция са засегнати повече от 10% от употребяващите анаболни стероиди, като честотата на тези разстройства е значително по-висока, отколкото в контролната група. Подобни резултати са наблюдавани и при допълнителната група, с която е било възпроизведено изследването.

„Това проучване показва, че анаболните стероиди са свързани с редица странични ефекти, които могат да бъдат директно отдадени на тяхната фармакологична активност“, казва водещият автор д-р Хенрик Хорвиц от Университета в Копенхаген в Дания.

Източник: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-11/w-asl112018.php