телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Открит е ген, от който зависи силата на някои ефекти на канабиса

Открит е ген, от който зависи силата на някои ефекти на канабиса

Генът AKT1 модерира ефектите от пушенето на канабис от млади хора.

Изследователи от University of Exeter и University College London са идентифицирали ген, който може да бъде използван за предсказване в каква степен човек е уязвим към ефектите на канабиса. Откритието може да помогне да се идентифицират иначе здрави употребяващи, които са в най-висок риск от развитие на психоза.

Около 1% от употребяващите канабис развиват психоза. Въпреки че това число е малко, ефектът може да е опустошителен и дълготраен. Пушенето на канабис всеки ден увеличава двойно риска от развитие на психотично разстройство, но е трудно да се установи кои хора са най-уязвими. В предишни проучвания е открита широка разпространеност на един вариант на гена AKT1 сред употребяващите канабис, които са развили психоза като резултат от употребата. Това е първото изследване, което показва връзката между този ген и ефектите на канабиса върху здрави млади хора.

В настоящото изследване Силия Морган, професор по психофармакология в University of Exeter, професор Вал Къран и техният екип от UCL са открили, че млади хора с определена вариация на гена AKT1 изпитват подобни на психоза симптоми като визуални изкривявания и параноя по-силно в сравнение с други хора, когато са под въздействие на канабис.

В изследването са участвали 442 млади употребяващи канабис, които са преминали през тестове, докато са били под влиянието на канабис и когато не са били. Изследователите първо са измерили силата на симптомите на интоксикацията и ефекта върху паметта и са ги сравнили с тези на същите хора, но след 7 дни, когато са били „чисти“. Те са открили, че тези с определена вариация на гена AKT1 са в по-голям риск от психоза. Освен това жените употребяващи са по-уязвими към затруднения с краткосрочната памет в сравнение с мъжете.

Изследователите се надяват, че това откритие ще помогне за идентифицирането на хората в най-висок риск от негативните ефекти на употребата на канабис и може да спомогне за разработването на ново лечение.

Източник: http://www.news-medical.net/news/20160217/AKT1-gene-moderates-mind-altering-effects-of-smoking-cannabis-in-young-people.aspx