телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Абстинентните симптоми при спиране на употребата на канабис могат да имат клинично значение

Абстинентните симптоми при спиране на употребата на канабис могат да имат клинично значение

Определени абстинентни симптоми при спиране на канабиса имат по-голямо отношение към риска от рецидив

Хората, зависими от канабис, е по-вероятно да направят рецидив (да се върнат към употребата му), когато страдат от определени абстинентни симптоми. Такива са данните от изследване, публикувано на 26 септември 2012 г. в научното списание „PLOS ONE”. Изследването е проведено от Националния център за превенция и информация на употребата на канабис (National Cannabis Prevention and Information Centre) в Университета на Нов Южен Уелс под ръководството на Дейвид Олсъп.

Авторите изследвали група от хора, зависими от канабис, в рамките на двуседмичен период на въздържание, търсейки проблемите, свързани с техните абстинентни симптоми. Откритията били свързани с вероятността от рецидив по време на периода на въздържание и с нивото на употреба месец по-късно.

Изследователите открили, че при хора с по-тежка степен на зависимостта, определени абстинентни симптоми (като физическо напрежение, проблеми със съня, тревожност, депресия, промени в настроението и загуба на апетит) са по-силно свързани с рецидива, отколкото други симптоми (като горещи вълни, силна умора или нощно изпотяване).

Участниците с по-тежка степен на зависимост още преди да започне изследването са съобщили, че имат по-сериозни проблеми заради абстиненцията. През месеца, последвал периода на въздържание, тези участници са употребявали по-големи количества канабис.

Ако тези резултати бъдат свързани с търсенето на лечение от употребяващи, зависими от канабис, изследването би могло да подобри консултирането и стратегиите за лечение на хората, които търсят помощ. Според  Дейвид Олсъп, ако лечението бъде приспособено за хората, страдащи от определени абстинентни симптоми, които създават проблеми с функционирането на човека, това би могло да увеличи шансовете за успешно лечение.

Източник: http://www.medicalnewstoday.com/releases/250841.php

С разрешението на Medical News Today (http://www.medicalnewstoday.com/)
Превод на Национална информационна линия за наркотиците и алкохола