За тревата.....с любов!!!

Тук ще си говорим за веществата, които влияят върху ума и тялото, за ефектите и рисковете от психоактивните вещества. Как се започва и кога можем да говорим за пристрастяване?
lydata_kalinka

За тревата.....с любов!!!

Мнениеот lydata_kalinka » Съб Окт 18, 2008 10:14 pm

Здравейте,
аз от скоро започнах да пуша трева. Незнам какво да кажа? :?: ???......не мога да предценя дали ми харесва или не ми харесва???? Много е страно, като с цигарите :D , нали знаете как е??? Аз даже не пуша всеки ден, само от време не време, когато съм с приятели. Но незнам........., не искам да си създавам проблеми в училището и с наш'те!!!!!!!!!!! Как да разбера кога има опасност да се пристрастя към тревата?..... не искам да ставам наркоманка!!! Вярно ли е, че ако продължа да пуша трева, един ден ще си взема нещо по-твърдо :?:
Може ли да ми дадете повече инфо и за ICE???? Просто ми е интересно :D ;)

Svetlana Nikolova
Мнения: 165
Регистриран на: Вто Окт 21, 2008 1:19 pm

Re: За тревата.....с любов!!!

Мнениеот Svetlana Nikolova » Вто Окт 21, 2008 3:30 pm

Здравей!

Хубаво е, че задаваш тези въпроси и търсиш информация.
Към тревата наистина може да се създаде зависимост, но дали си запозната и с другите рискове, които носи употребата и?
Ето някои от тях:

- тъй като тревата ускорява сърдечната честота, употребата може да бъде опасна за хората с болно сърце и високо кръвно
- пушенето на трева уврежда белите дробове поне колкото обикновените цигари. Особено опасно е за хората с астма
- тъй като тревата нарушава координацията на движенията, има опасност от инциденти при хора, които шофират или работят с машини
- тревата може да предизвика пристъпи на тревожност, паника, параноя
- пушенето на трева никак не се съчетава с успехи в училище и работа
- тревата може да усложни съществуващи психични заболявания при някои хора.

Ето и за зависимостта:

Хората, които редовно употребяват трева и го правят дълго време, могат да развият психическа зависимост към нея. Това означава, че трябва да взимат само, за да могат да изкарат деня. Симптомите при спиране са силно желание за употреба, намален апетит, летаргия, промени в настроението, безсъние. Някои хора толкова често употребяват трева, че са почти постоянно напушени.
Хората, които употребяват прекалено често и по много, могат да станат апатични, да им липсва енергия и желание за каквото и да е, да се справят зле в работа или училище.

Ето за втория ти въпрос за тревата:

Не е задължително да стигнеш и до по-твърди наркотици. Много хора, които взимат хероин, амфетамини, кокаин, са използвали
трева. Но повечето хора, които са използвали трева, никога не стигат до употреба на по-твърди наркотици. Така че тревата не води автоматично до хероин или друго.
Всичко горенаписано се отнася не само до тревата, а и до канабиса като цяло.

Що се отнася до "ice":

Това е едно от названията, под които са познати метамфетамините. Метамфетамините са синтетични наркотици и са стимуланти, химически подобни на амфетамините. Разликата между едните и другите, е че метамфетамините предизвикват по-силни и продължителни ефекти от амфетамините.
Употребата на метамфетамини може да доведе до силна физическа и психическа зависимост.
За останалите ефекти и рискове можеш да прочетеш в темата "Азбука на наркотиците" - "Амфетамини и метамфетамини".

Тъй като няма безопасни наркотици и употребата на който и да е от тях носи някакви рискове, единственият сигурен начин да ги избегнеш е да не употребяваш. Решението ще го вземеш ти. Сама казваш, че не искаш да рискуваш да станеш зависима и да си създаваш проблеми. Дори не си сигурна, че ти харесва...

Надявам се, че съм ти била полезна, ако имаш други въпроси, пиши отново.

Консултант Информационна линия за наркотиците
Консултант Национална информационна линия за наркотиците и алкохола

lydata_kalinka

Re: За тревата.....с любов!!!

Мнениеот lydata_kalinka » Вто Окт 21, 2008 10:01 pm

Ясно!!!! Много мерси за отговора, мислех си че няма да ми пишете :roll:....Знам си, че май ще трябва да спра, а и аз го искам.!!! Само че ми е много трудно като излизам с моята компания. Там всички пушат, ще ми се подиграват ако аз откажа. А не мога да си седя само в къщи. Ох, незнам какво да правя???? :?: :( Може ли да ми дадете някакъв съвет :roll: :roll: :roll:

Svetlana Nikolova
Мнения: 165
Регистриран на: Вто Окт 21, 2008 1:19 pm

Re: За тревата.....с любов!!!

Мнениеот Svetlana Nikolova » Чет Окт 23, 2008 10:45 am

Здравей, lydata_kalinka!

Ако вземеш решение да спреш да пушиш, аз те подкрепям. Важно е, че го искаш.
Разбирам, че ти е трудно с твоята компания, защото подобни неща се случват на много хора. Сигурно смяташ, че те няма да те приемат, ако не употребяваш трева и ти. Ако това с подигравките наистина се случва, може би е по-добре да потърсиш друг вариант за излизане с хора.
Имаш ли някакви други приятели или добри познати, които не са от тази компания и не пушат трева? А ти какво още обичаш да правиш в свободното си време? Ако да, няма ли някой човек, с когото би могла да споделиш тези занимания?
Аз не смятам, че ако не излизаш с твоята компания и не пушиш трева, непременно трябва да си седиш само вкъщи. Това ми се струва доста крайно. Ти какво мислиш по този въпрос? Опитвала ли си да се забавляваш и по други начини? Би могла да опитваш нови неща, търси и пробвай.
Може би в крайна сметка ще откриеш неща, които са ти много по-интересни (а и по-полезни) от пушенето, а може би дори нови приятели, които няма да те упрекват за това, че не правиш всичко като тях. Ако решиш да опиташ, ще се радвам да пишеш пак, за да споделиш какво се случва с теб.
Запази правото си на собствен избор! Надявам се, че съм ти била от помощ и успех!

Консултант Информационна линия за наркотиците
Консултант Национална информационна линия за наркотиците и алкохола

makaveli1323
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Дек 08, 2008 3:18 pm

Re: За тревата.....с любов!!!

Мнениеот makaveli1323 » Пон Дек 08, 2008 3:40 pm

lydata_kalinka написа:Ясно!!!! Много мерси за отговора, мислех си че няма да ми пишете :roll:....Знам си, че май ще трябва да спра, а и аз го искам.!!! Само че ми е много трудно като излизам с моята компания. Там всички пушат, ще ми се подиграват ако аз откажа. А не мога да си седя само в къщи. Ох, незнам какво да правя???? :?: :( Може ли да ми дадете някакъв съвет :roll: :roll: :roll:Здравей!
Мога да ти кажа че ако наистина са ти приятели няма да им направи впечатление. Имах същите притеснения като теб, но след като я спрях, от време на време дори получавах и поздравления от заклети тревомани. ;)

pothead
Мнения: 5
Регистриран на: Вто Дек 09, 2008 2:25 pm

Re: За тревата.....с любов!!!

Мнениеот pothead » Вто Дек 09, 2008 2:29 pm

yo, епа нишо ти няма, к`во ти е mhamhamahamaha
Софлират ми, че "Към тревата не се пристрастяваш."
Абе, мани ти, сичките сме веселяци, ти па ше ми се притесняваш тука, очаквам моите хора да те подкрепят...
peace bro` \/

az_ubih_Azis
Мнения: 4
Регистриран на: Вто Дек 09, 2008 2:26 pm

Re: За тревата.....с любов!!!

Мнениеот az_ubih_Azis » Вто Дек 09, 2008 2:36 pm

e kofti e da se pristrastish ama samo da ti e veselo e taka
epa nema losho...
\/

turist

дрън-дрън

Мнениеот turist » Пет Яну 16, 2009 12:08 pm

Дотук се начетох на бая глупости по темата... обикновено не пиша по форуми, по простата причина, че НЕинформираността на хората, даващи съвети, е плашеща (доста често и досадна). Тази тема не е изключение.

1. Няма такова нещо, че употребата на марихуана е противопоказна за астматици. Има редица изследвания и случаи, сочещи именно обратното - при рядка употреба се наблюдава разширяване на дихателните пътища, т.нар. "отпушване", което от своя страна води до по-редки пристъпи и по-лесно дишане.
2. Не, марихуаната НЕ води до сърдечни заболявания. Единственото сърдечно смущение при употреба на марихуана, би могло да бъде ускореният пулс (което пък е вследствие от параноята).
3. Употребата на марихуана наистина води до параноя, както по горе споменах, но параноята идва единствено и само посредством заобикалящата употребилият среда. Ако наоколо има дразнещи фактори (силни и/или натрапчиви звуци, неприятна или подтискаща гледка, и най-важното - обкръжението от хора), то тогава наистина би могло да се появят признаци на параноя. Все пак не е тайна, че под въздействието на това растение, човек става доста по-чувствителен. И пак не е гаранция.. ако въпросният не е с лабилна психика и умее да се контролира, шансовете за параноя са сведени до минимум.
4. Невярно е твърдението, че учебен процес и марихуана не вървят ръка за ръка. Зависи единствено и само от човека. Ако е безотговорен и постави тревата като свой приоритет, то тогава е естествено резултатите в училище да се влошат. Но пък с кое ли странично занимание не е така? Ако потребителят е човек с широк мироглед, има различни интереси и желание да се развива, то тогава марихуаната не би представлявала препятствие, а напротив. Развива въображението и креативното мислене, отключва нови идеи, интереси, та дори и умения.
5. Мит е, че употребата на марихуана "отключва" психични заболявания или води до такива. Адски остаряло и най-вече невярно твърдение. Невежеството е опасно нещо!
6. Твърдението, че употребата на марихуана вреди на дробовете повече от цигарите е също толкова остаряло, колкото и предишното (ако не и малко повече). Всъщност точно обратното е. Цигарения дим е в пъти по-вреден от този на канабиса.
7. Това за машините и шофирането се чудя дали въобще да го коментирам. Вие или не четете вестници, или се правите на ударена, уважаема г-це Николова. Убийствата по пътщата са в чудовищен мащаб, като броя на жертвите нараства ден след ден. Сигурно е 'щото всички се скъсват от пушене...

В заключение ще кажа, че в марихуаната няма нищо лошо, НО ако се употребява разумно, отговорно, от зрели хора и.. рядко. Направете си го да е нещо като ритуал.. веднъж или два пъти в месеца, на определен ден, след като сте приключили с ежедневните задачи. Нека това бъде вашето време, което да отделите за себе си. Дали ще сте сами или в компания, зависи от личното ви предпочитание. Идеален начин за отдих и релаксация:)
Поздрави!

Everest
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 4:56 pm

Re: За тревата.....с любов!!!

Мнениеот Everest » Вто Яну 20, 2009 5:07 pm

Впечатлен съм!!! Още в първия параграф на това мнение открих думата ГЛУПОСТ! Именно затова се зачетох… Ето моето виждане по тези 7 точки.
1.Нямам достатъчно обективно мнение по темата за астматиците. Това е най-вече поради една причина, не познавам астматик които а пуши трева! Предположението, че може да се срещне такъв не е чак толкова абсурдно и ГЛУПАВО,
но че има , цитирам – редица изседвания сочещи обратното е изумително …^
Моля г-н Туриста да цитира някое от тези изследвания с пушещите астматици за да се позабавлявам.
2.Сърдечни заболявания – нямам мнение, но според мен е ЛОГИЧНО ускореният пулс в следствие на параноя да не е особено полезен за сърцето.
3.Разбирам, че марихуаната наистина може да доведе до параноя. Не силните звуци, не обкръжаващата среда са задължителният фактор в описаният случай, а напушването! Така че, няма нужда да бягате от силните звуци и от хората, ако не сте пушили трева! Тук съм съгласен с теб Турист!
4.Чудесно е, че марихуаната може да развие такива качества. Според мен, именно в това е проблема със всички дроги, че илюзорно компенсират някакви личностови дефицити. Всяка дрога различни дефекти. Това се вижда и в концепцията за хората с широк мироглед. Колкото по-голямо е компенсаторното желание за „широк мироглед” толкова повече способности ще решим да развиваме чрез дрогата, а от това следва и друсане с повече видове дроги. Резултатът го знаем всички! и той не се нарича "развитие".
5.За психичните заболявания и връзката с тревата съм чувал и то не като за стари, а като за последни изследвания. Немога да цитирам такива и се надявам това да го направят от информационната линия. Това, което съм чувал е, че тревата може да отключи шизофрения при по-трайна употреба. И това е ново изследване, а не старо.
6.Тук съм сигурен, че всеки дим е повече или по-малко вреден ако се вдишва.
7.За шофирането. Тук г-н Туриста се е изложил съвсем. Не знам дали шофьорите са се сгънали от пушене, но мисълта на Туриста се е попрегънала вече. Темата е дали напушения е опасен като шофьор и това не подлежи на съмнение.

В заключение ще кажа, че употребата на марихуаната води до алогично мислене. При дискусии, очевидно е, води до изместване на фокуса от акцента на темата. Вероятно поради стеснен мироглед и желание за неговото разширяване по един нелеп начин.
Доказателствата за тези заключения може да наблюдавате малко по-горе благодарение на Туриста.
Поздрави от Еверест!

Svetlana Nikolova
Мнения: 165
Регистриран на: Вто Окт 21, 2008 1:19 pm

Re: За тревата.....с любов!!!

Мнениеот Svetlana Nikolova » Чет Яну 22, 2009 3:35 pm

Здравей, turist!

Хубаво е, че си решил да се включиш в дискусията, защото е важно хората да могат да споделят своето мнение. Но екипът на Информационната линия не може да си позволи да изказва свое лично мнение, защото ние залагаме на обективност , достоверност и проверени факти. Т.е., ние не можем да кажем, че в марихуаната няма нищо лошо, нито че има напълно безопасна употреба на какъвто и да е наркотик, тъй като не е така. От употребата на наркотици винаги произтичат някакви рискове. Това не означава, че се случват на всички или че са еднакви за всички, но ги има. Могат да се случат, има опасност да се случат...

Това, което можем да направим, е да уточним някои от нещата, които си написал. В действителност ние не носим отговорност за достоверността на информацията, поместена в постовете на потребителите, но целта ни все пак е да бъдем максимално полезни.

1. По отношение на астмата – пушенето на канабис наистина има такъв ефект - разширява бронхите. Но трябва да се прави сериозна разлика между предписана от лекар употреба с медицински цели и самолечение. Изследванията още не са категорични по отношение на астмата и марихуаната. Когато ползите са по-големи от щетите, тогава и се предписва едно лекарство. В случаите на раково болни, на които се изписва марихуана, е преценено, че рискът си струва. Но дали и при астматиците е така, е спорно.
2. Няма доказателства, че марихуаната сама по себе си причинява сърдечни заболявания, но може да предизвика инфаркт при хора, които вече имат някакво заболяване (например запушване на коронарните артерии). Опасността се състои в това, че много хора нямат сиптоми и може и да не знаят, че са в риск.
3. Тревожност, паника, параноя – разбира се, не на всички се случва да изпаднат в някое от тези състояния. Опасността идва от там, че повечето хора не могат предварително да знаят дали на тях ще им се случи или не. А ако им се случи, дали наистистина ще могат да се контролират. Някои хора не успяват и могат да изживеят доста неприятни усещания. Според сведения на употребяващи, дори при единична употреба са наблюдавани параноидни симптоми при тях.
4. Под „учебен процес и марихуана не вървят ръка за ръка” се има предвид нещо по-различно. Един от ефектите на канабиса е, че нарушава краткотрайната памет и способността за концентрация. Наистина този ефект отзвучава когато отмине действието на наркотика, но при кратък период на употреба. Ако в дадения момент от човека се изисква да е много концентриран и да запомня бързо, пушенето на един джойнт би му попречило. Има данни, че дългогодишната употреба може трайно да увреди кратковременната памет.
5. Връзката между марихуаната и психични заболявания като шизофренията или с психотични състояния се изследва особено активно през последните 10-20 години. Но тъй като едно изследване трае поне 10-15г., понякога минава доста време преди резултатите да бъдат публикувани. В нашия пост не пише, че марихуаната води до психични заболявания, а че може да усложни вече съществуващи такива. Според редица изследвания има индикации, че употребанта на канабис спомага за отключване на шизофрения, ако има генетична предразположеност към нея. Опасността е там, че много хора не знаят предварително, че носят такава предразположеност.
6. Според последни изследвания при изгарянето на канабиса се отделят катран, токсини и канцерогенни вещества, като последните са няколко пъти повече, отколкото в тютюна. Според резултатите от тези изследвания пушачите на трева страдат от рак на белите дробове не по-често от пушачите на обикновени цигари, но ако са започнали употреба още в юношеска възраст, процентът на заболеваемост се вдига.
7. Вярно е, че стават твърде много катастрофи по пътищата на България. За съжаление няма статистика колко от тях са били причинени от шофьори, намиращи се под въздействието на психоактивни вещества, различни от алкохола. Но е факт, че при употреба на трева се забавят реакциите, намалява способността за концентрация, за бързо взимане на решение и за трезва преценка. Марихуаната влияе и на възприятията, което допълнително може да усложни ситуацията. Евентуални състояния на параноя или паника също могат да направят шофирането опасно.

Ето линкове с публикации на автори и резултати от проведени изследвания: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/;
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4052963.stm
http://nida.nih.gov/researchreports/marijuana/Marijuana3.html
Това са автори, публикували изследвания по въпроса: Andreasson et al.,1987; Van Os et al., 2002; Weiser et al., 2002; Zammit et al., 2002; Fergusson et al.,2003; Weiser et al., 2003; Henquet et al., 2004; Smit et al., 2004; Stefanis et al.; 2004; Fergusson et al., 2005; Henquet et al., 2005; Semple et al., 2005; Morre et al., 2007.

Оставяме всеки сам да вземе своето решение, а когато човек е добре информиран, има по-голяма възможност за избор.

Поздрави!

Консултант Информационна линия за наркотиците
Консултант Национална информационна линия за наркотиците и алкохола


Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 и 0 госта