телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Води ли до пристрастяване?

Според първоначалните данни зопиклон не водел до пристрастяване. Според някои твърдения за лекарствата от групата на циклопиролоните било по-малко вероятно формирането на навик, отколкото при бензодиазепините. Данните от изследвания с животни показват, че зависимост може да възникне. Някои пациенти споделят, че постепенно са започнали да приемат дози, силно надвишаващи препоръчваната, което говори за развитие на толеранс към веществото. Развиването на толеранс означава, че мозъкът привиква към действието на лекарството и е нужно повишаване на дозата за постигане на същия ефект.

При продължителен прием може да се развие зависимост към медикамента, като при прекъсване на употребата се появяват психически и физически симптоми.

В обзор на литературата, публикуван в Canadian Family Physician, се твърди, че по-голямата част от случаите на злоупотреба с медикамента са на хора с история на зависимости или психични разстройства. Възможно е и други пациенти, които нямат предишни проблеми с употреба на вещества, да развият зависимост, особено при продължителна употреба. Обзорът на докладваните клинични случаи показва следните абстинентни симптоми: силно желание за прием на лекаството, възвръщане на безсънието, тревожност или панически атаки, слабост, тремор, сърцебиене, тахикардия (ускорен сърдечен ритъм).

Зависимите към този медикамент споделят, че приемът му заедно с алкохол повишава чувството за еуфория. Има и документиран случай, в който употребата на зопиклон е допринесла за подновяване на наркотична упореба. Злоупотребяващите с вещества го използват като заместител на бензодиазепините.