телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Какво е зопиклон и как действа?

Зопиклон (4-methyl-1-piperazinecarboxylic acid 6-(5-chloro- 2-pyridinyl)-6,7-dihydro-7-oxo-5H-pyrrolo[3,4-b] pyrazin-5-yl ester) е вещество от групата на циклопиролоните. Веществата от тази група (зопиклон, золпидем, залепон) се различават структурно от бензодиазепините, но също забавят мозъчната функция като увеличават действието на химикал, наречен гама-аминомаслена киселина (GABA). Този химикал потиска активността на мозъка. Веществата от тази група са синтезирани с цел да се преодолеят някои от недостатъците на бензодиазепините, например отпуснатост в деня след приема, зависимост и неприятни ефекти при прекъсване на приема.

Зопиклон има период на разпад в организма 3,5-6,5 часа и се използва за краткосрочно лечение на преходни или хронични разстройства на съня, включително трудно заспиване, често будене през нощта и ранно събуждане при възрастни.

Смята се, че така наречените Z-лекарства имат по-малко странични ефекти в сравнение с бензодиазепините, но употребата им носи подобни рискове. Общото с бензодиазепините е, че този клас вещества също имат остатъчни ефекти на следващия ден, листовките им предупреждават за развитие на толеранс и абстинентни симптоми.

В търговската мрежа се разпространява под формата на 7,5 mg филмирани таблетки.