телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Какви са рисковете?

  • Развитие на лекарствена зависимост, като рискът нараства, ако дозата на лекарството се повиши и продължителността на лечението се удължи. Рискът е по-висок и при хора, които злоупотребяват с алкохол и лекарствени продукти (също и в миналото). Ако се развие зависимост, прекратяването на приема на лекарството води до абстинентни симптоми като главоболие, мускулна слабост, напрежение, безпокойство, обърканост и раздразнителност.
  • Възможност от развитие на антероградна амнезия, тоест, липса на спомени за случилото се след приема на таблетката, ако сънят е прекъснат или е минало сравнително дълго време между приема и лягането за сън.
  • При прием на зопиклон заедно с други медикаменти или алкохол могат да се появят неочаквани ефекти. Някои от тях могат да усилят действието му, а други да го намалят. Опасен е приемът на зопиклон и алкохол, тъй като последният усилва действието на лекарството. Приемът на високи дози зопиклон и други депресантни на централната нервна система крие риск от кома, хиповентилация (невъзможност на белите дробове да осигурят необходимият трансфер на кислород и въглероден диоксид, като причината е в централната нервна система) и смърт.
  • Този лекарствен продукт може да повлияе неблагоприятно извършването на дейности, които изискват повишено внимание, моторна координация и бързо вземане на решения – управление на моторни превозни средства, работа с машини или на височини. Нужно е съгласието на лекар за извършването им.
  • Изследване на департамента по експериментална психофармакология на Маастрихтския университет сравнява ефектите на алкохол и две от веществата от групата на циклопиролоните върху шофирането. Според резултатите зопиклон има значителен негативен остатъчен ефект върху шофирането, способността за разпределяне на вниманието и паметовите процеси. Участниците в експеримента са приели зопиклон 10 часа преди да се проведе теста. Поради тези резултати изследователите съветват пациентите да не шофират на сутринта след като предната вечер са приели медикамента.
  • Предозиране. Според информацията в листовката то обикновено не е животозастрашаващо, ако не е комбинирано с други лекарствени продукти с упокояващо действие, влияещи върху централната нервна система, включително алкохол.
  • При внезапно прекъсване на лечението безсънието може да се появи отново.