телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Какво чувства употребяващият?

Общата особеност на всички синтетични канабиноиди е, че те действат върху канабиноидните рецептори в тялото и имитират в различна степен въздействието на ТНС.

Но е много важно да се знае, че синтетичните канабиноиди са по-потентни (с по-голяма сила), пълни агонисти на канабиноидните рецептори за разлика от тетрахидроканабинола (главната психоактивна съставка в канабиса), което определя по-силните ефекти от употребата им, по-големите рискове и вероятно по-силната зависимост, до която могат да доведат. Някои от тези вещества имат особено дълъг полуживот, което може да доведе и до удължен психоактивен ефект.

Действието на тези канабиноиди не само може да бъде много по-силно, отколкото на типичния канабис. Тези вещества са нови и недостатъчно изследвани и могат да имат и напълно неизвестни ефекти. Самото пушене на билките и тревите, в които са поставени синтетичните канабиноиди, могат да имат негативни ефекти върху някои органи и системи от човешкото тяло.

Ефекти:

  • Употребилият може да се почувства щастлив, спокоен, дори еуфоричен; може да се смее, да почувства глад и да стане много приказлив.
  • Устата може да пресъхне, очите да се зачервят.
  • Настроението, усещанията и представата за време могат да се променят.
  • Може да се появят затруднения в концентрацията и координацията на движенията.
  • Възможна е появата на страх, параноя, пристъпи на паника, деперсонализация, халюцинации, забравяне на цели епизоди от време, учестен пулс, падане на задръжките, световъртеж, възбуда или сънливост, гадене, повръщане, кататонен ступор, агресивно поведение и проява на насилие.
  • Редовната употреба на продукти, съдържащи синтетични канабиноиди, може да увеличи риска от развитие/отключване на психични заболявания, включително шизофрения.
  • Вече има немалко данни, че синтетичните канабиноиди имат потенциал да бъдат много по-вредни от канабиса поради високото съдържание на тези съединения в билковата основа и поради различните химични вещества, от които се произвеждат.

Поради липсата на информация за това какво се съдържа в смесите за пушене, е трудно да се предвиди какви точно могат да бъдат ефектите от употребата им, колко силни биха могли да бъдат и колко време биха могли да продължат.