телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Какви са рисковете?

Хора, употребявали подобни продукти, споделят, че много от тях прeдизвикват същите ефекти като тези от марихуаната – повишено настроение, релаксация и променени възприятия. В някои случаи последиците са още по-силни от тези на марихуаната. Други употребяващи съобщават за психотични ефекти като крайна тревожност, параноя и халюцинации.

Важно е да се има предвид, че ефектите и съответно рисковете могат да са непредвидими. В една и съща опаковка може да има няколко различни вещества едновременно, концентрациите също варират дори и при един и същ продукт.

Психоза

Канабисът има потенциал да предизвика психоза и има данни, че това се отнася и за синтетичните канабиноиди. Поради високата им потентност и фактът, че са пълни агонисти на канабиноидните рецептори, дори употребата от време на време може да има нежелани ефекти като безсъние, проблеми с паметта, главоболие, замаяност и налудни идеи. Освен това за разлика от растението канабис, синтетичните канабиноиди не съдържат канабидиол, който може да има предпазващо действие срещу психоза. В сравнение с естествения канабис синтетичните канабиноиди могат да предизвикат по-чести и по-тежки нежелани негативни ефекти и може да представляват по-висок риск за психотичен епизод при млади употребяващи. Има описани случаи на психоза, мания и суицидни мисли при употребяващи тези вещества.

Рискове за здравето

Употребата на синтетични канабиноиди е свързана със сериозни вреди върху множество органи и системи, както и със смъртни случаи. Най-честите странични ефекти са тахикардия (увеличена сърдечна честота), нервност, раздразнителност, объркване, замаяност, сънливост, халюцинации, налудни идеи, повишено кръвно налягане, гадене, повръщане, световъртеж и болки в гърдите.

Ефектите върху централната нервна система варират от главоболие до кома и включват гърчове, миоклонии (внезапни, неволеви и неритмични контракции на мускули), кататонен ступор (човек остава скован и неподвижен продължително време, без да говори и реагира на външния свят), церебрална исхемия (до мозъка не достигат достатъчно кръв и кислород) и енцефалопатия (увреждане на мозъка).

Документирани са случаи на сърдечно-съдови усложнения от главоболие до инфаркт на миокарда и спиране на сърдечната дейност. Също така има и случаи на увреждане на бъбреците и бъбречна недостатъчност след употреба на вещества от този клас. Синтетичните канабиноиди са свързани и с диспнея (задух), рабдомиолиза (разпадане на мускулната тъкан), диафореза (силно потене) и хипокалемия (недостиг на калий), които не са често изпитвани от употребяващите канабис.

Има и случаи на дихателна недостатъчност, а при хронична употреба – белодробни усложнения и пневмония. Има и редки случаи на хипереметичен синдром, включващ гадене и повръщане, болки в корема и компулсивно взимане на горещи душове.

Отравяния

Има немалко случаи на тежки и фатални отравяния със синтетични канабиноиди, тъй като употребяващите по никакъв начин не могат да регулират дозата. Само през 2014 г. синтетичният канабиноид MDMB /N/-Bz F доведе до смъртта на над 40 души в Русия, а над 2000 души са постъпили по спешност в болница. Много от пострадалите са съобщили и за бързо развиваща се зависимост към веществото.

През 2016 г. в рамките само на три дни в болниците на Ню Йорк (САЩ) са постъпили за лечение 130 души след употреба на синтетични канабиноиди. Подобни инциденти с масови отравяния с тези вещества се случват регулярно в различни страни, като понякога има и смъртни случаи.

Някои от симптомите на отравяне – особено загубата на съзнание, потискането на дишането и поведенческите ефекти – може да доведат до допълнителни рискове за употребяващият, като задавяне с или вдишване на повърната храна, удавяне, падане, хипотермия (преохлаждане) в резултат от загуба на съзнание навън в студено време, самопричинени насилие/наранявания. Агресивното и насилствено поведение, предизвиквано понякога от синтетичните канабиноиди, може да постави и други хора в риск от наранявания.

Зависимост и абстинентен синдром

Редовната и продължителна употреба на синтетични канабиноиди предизвиква физическа зависимост с абстинентен синдром. Симптомите включват силно желание за употреба, раздразнителност, възбуда, тревожност, миалгия (болки в мускулите), мускулни спазми, главоболие, втрисане, тремор, силно потене, гадене и повръщане, анорексия (загуба на апетит), проблеми със съня, резки промени в настроението, болки в гърдите и тахикардия. Тези абстинентни симптоми са по-тежки, отколкото тези при канабиса, и не се подобряват след прием на THC.

За разлика от THC, който се метаболизира само до един активен метаболит, метаболизирането на синтетични канабиноиди води до фармакологично активни метаболити, които остават биологично активни и се свързват с канабиноидния рецептор CB1. Тези метаболити могат да удължат психотропните ефекти на първоначалното вещество и по този начин да увеличат токсичността му.