BG
EN
Facebook Google Plus Twitter YouTube - Email

Какви са рисковете?

Хора, употребявали подобни продукти, споделят, че много от тях прeдизвикват същите ефекти като тези от марихуаната – повишено настроение, релаксация и променени възприятия. В някои случаи последиците са още по-силни от тези на марихуаната. Други потребители съобщават за психотични ефекти като крайна тревожност, параноя и халюцинации.

Досега не са правени научни изследвания за ефектите на синтетичните канабиноиди върху човешкия мозък, но се знае, че канабиноидните съединения, открити в някои смеси за пушене, действат на същите рецептори като THC, основният психоактивен компонент на марихуана. Някои от съединенията, открити в „билковите смеси”, обаче, се свързва по-здраво с тези рецептори, като могат да доведат до много по-силен и непредвидим ефект. Тъй като химичният състав на много от тези продукти не е известен, те могат да имат много драстични ефекти, които употребилият не е очаквал.

Докладваните нежелани ефекти от синтетични канабиноидни продукти включват възбуда, припадъци, хипертония, повръщане и хипокалиемия (ниски нива на калий).
Въпреки че много от тях са подобни на наблюдаваните симптоми след висока доза на канабис, учените са заключили, че билковите смеси, съдържащи синтетични канабиноиди, са потенциално по-вредни от канабиса.

В дадения момент няма достатъчно количество клинична литература, даваща детайли относно употребата на тези наркотици. Със сигурност е описан един случай на пациент от Германия, който развил зависимост към синтетични канабиноиди, след като осем месеца употребявал ежедневно продукта „Spice Gold”. Има данни и за няколко души (също от Германия), попаднали в болница след свръхдози, изразяващи се в панически атаки и параноя.

Заради факта, че синтетичните канабиноиди толкова наподобяват по действие канабиса, има реална опасност употребата им да води до зависимост.

Актуализация: Само през 2014 г. синтетичният канабиноид MDMB /N/-Bz F доведе до смъртта на над 40 души в Русия, а над 2000 души са постъпили по спешност в болница. Много от пострадалите са съобщили за бързо развиваща се зависимост към веществото.