телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Как се получават наименованията на синтетичните канабиноиди?

Много от веществата, контролирани от Системата за ранно предупреждение (EWS), имат кодирани имена, свързани с тяхното откриване. В някои случаи те се кръщават на инициалите на учените, които са ги синтезирали: „JWH” са наречени така на името на John W. Huffman; „AM” – на името на Alexandros Makriyannis. В други случаи могат да са „брандирани” от компанията, която ги е синтезирала, като например серията „HU”, кръстена на Hebrew University в Йерусалим.

Някои от тях могат да имат имена, които са съкращения от техните пълни химически наименования, като например:

APICA от N-(1-adamantyl)-1-pentyl-1H-indole- 3-carboxamide

и

APINACA от N-(1-adamantyl)-1-pentyl-1H-indazole-3-carboxamide

По-често хората, които разпространяват нови психоактивни вещества, използват имена, които са насочени към привличане на внимание и популяризация. Например, синтетичният канабиноид APINACA се продава като „AKB-48” – име на известна японска момичешка група, която по популярност е сравнявана със „Спайс Гърлс”.
APICA от своя страна е продаван като „2NE1”, което също е наименование на момичешка група от Южна Корея, отново сравнявана с популярна банда от САЩ. Синтетичният канабиноид  „XLR-11” е кръстен на първата разработена в САЩ ракета с течно гориво, използвана във въздухоплавателните сили. Това може би е намек за ефекта му от тези, които го продават, насочен към потенциалните купувачи.

Някои търговски наименования на смеси, съдържащи синтетични канабиноиди: X, Tai High Hawaiian Haze, Spice (Gold, Silver), Mary Joy, Exodus Damnation, Ecsess, Devil's weed, Clockwork Orange, Bombay Blue Extreme, Blue cheese, Black Mamba, Annihilation, Amsterdam gold, K2, Kronic (Legal Highs), Yucatan Fire и много други.

Източници:
https://www.drugwise.org.uk/
https://www.talktofrank.com/
http://www.drugs.ie/drugtypes/drug/headshop_drugs_smoke_synthetic_cannabinoids
http://www.emcdda.europa.eu/topics/pods/synthetic-cannabinoids
http://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/spice-synthetic-marijuana
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2017.00156/full
http://www.emcdda.europa.eu/publications/drug-profiles/synthetic-cannabinoids
http://nfp-drugs.bg/bg/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4923337/