телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Как да помогнем на употребяващия?

Хората, които злоупотребяват с вещества или са зависими, много често отричат това. Опитите да им се забрани да употребяват не вършат работа. Паниката също не е от полза в такива случаи.

За да се помогне на употребяващият, е важно да се събере достатъчно информация за проблема му, за рисковете от употребата и да се избегне проявата на предразсъдъци.

Това, което може да се предприеме като първи стъпки за помощ, е:

  • Поставяйте ясни граници по отношение на употребата и ги отстоявайте.
  • Говорете с употребяващия само, когато не е под влияние на вещества. Избягвайте обвинения, говорете с факти и запазете максимално спокойствие.
  • Нека употребяващият да знае как се чувствате вие по отношение на употребата му.
  • Бъдете критични както към поведението на употребяващия, така и към своето собствено.
  • Опитайте се да разберете дали има други проблеми, които стоят в основата на употребата и възможно ли да се направи нещо за тяхното разрешаване или не.
  • Подкрепяйте всеки опит на употребяващия да потърси специализирана помощ.
  • Потърсете помощ от специалист, работещ в областта на зависимостите. Той ще прецени по-точно каква е тежестта на употребата, какво може да се предприеме в момента и ще ви даде насоки как да действате.
  • Потърсете помощ от свои близки хора, които да ви подкрепят. Не оставайте сами с проблема.

Важно!

Имайте предвид, че за повечето от новите психоактивни вещества, сред които са и синтетичните канабиноиди, все още няма уринни тестове и тяхната употреба трудно би могла да бъде засечена по този начин. Ако все пак забелязвате нетипично поведение у вашия близък и имате съмнение за употреба, не се колебайте да потърсите помощ от специалист. Поради факта, че голяма част от тези вещества не са добре проучени и се знае малко за техните ефекти и рискове, е по-добре, без да губите време, да потърсите консултация с психолог, който има опит в работата с употребяващи и зависими.

Употребата на синтетичните канабиноиди може да доведе до отключването на психоза. Ако вашият близък има много неадекватно поведение и се притеснявате за себе си и за него, незабавно потърсете помощ от психиатър.

Употребата на тези вещества може да доведе до отравяне (свръхдоза). Ако вашият близък се чувства зле, не е в съзнание, не реагира или има проблеми с дишането, незабавно потърсете спешна медицинска помощ.