телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Защо се употребяват?

Много хора имат проблеми с нервите, тревожността, стреса, умората или потиснатото настроение, които могат да предизвикат разстройства на съня. Човек, който има проблеми със съня или настроението, не успява да си почине добре през нощта.

Бензодиазепините намаляват сензитивността на мозъка към външни стимули като забавят мозъчните функции. Като резултат обкръжаващата среда изглежда по-спокойна, въпреки че реално не е променена.

Някои бензодиазепини имат успокояващ ефект, докато други предизвикват сън. Често при проблеми със заспиването се предписва бързо действащо сънотворно. При дейности, свързани със стрес и тревоги през деня, се предписват по-дълго действащи транквиланти.

Съществуват и дълго действащи сънотворни. Те се предписват на хора, които имат проблеми със заспиването или на хора, които имат проблеми с поддържането на спокоен и непрекъснат сън.

Реално бензодиазепините не разрешават трудностите, а по-скоро ги маскират. Единственото нещо, което наистина помага, е да се проследят дълбоките причини за проблемите и човек да работи за тяхното решаване. Употребата на бензодиазепини за по-дълъг период от време прави намирането на решения на стоящите под повърхността проблеми много по-трудно.

Понякога бензодиазепините се използват за овладяване на абстинентните симптоми в периода на детоксификация при хора, които за зависими към алкохол/опиоиди, както и за контролиране на епилептични припадъци.

Сънотворните и транквилантите задължително трябва да се предписват от лекар, тъй като самоволната им употреба е много опасна. Продължителността на лечението с тези медикаменти трябва да бъде колкото се може по-кратка и да не надвишава 2 седмици. Лечението може да е по-продължително само при хора, страдащи от епилепсия.

Продължителната употреба на бензодиазепини води до зависимост. Лекарите трябва да бъдат много внимателни, когато предписват сънотворни и транквиланти.

Регулярният контакт между лекаря и пациента, който приема бензодиазепини, позволява проследяването и контролирането на приема на лекарствата.