телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Какво са сънотворните и транквилантите?

Сънотворните и транквилантите са наркотици, които целят да намалят симптомите при безпокойство, тревожност и безсъние. Те задължително трябва да се предписват от лекар. Въпреки разликите между различните вещества, всички те действат по подобен начин и днес често се поставят под общото понятие „бензодиазепини“.

Друг клас успокоителни и приспивателни лекарства са барбитуратите. В миналото те често са били предписвани за тревожност и безсъние, но през 90-те години на 20-ти век и от началото на 21-ви век медицинската им употреба силно намалява. Основната причина за това е, че барбитуратите притежават много голям потенциал за злоупотреба.

В днешно време вече се знае, че бензодиазепините също са лекарства, с които често се злоупотребява, както и че могат лесно да предизвикват силна зависимост у употребяващите, но въпреки това медицинската им употреба не намалява. В тази статия информацията се отнася най-вече до бензодиазепините.

Бензодиазепините се продават от фармацевтичните компании със собствените си търговски имена. Познати имена на марки са: Диазепам, Лексотан, Транксен, Рохипнол, Ксанакс, Дормикум, Ривотрил и други. Има множество други сънотворни и транквиланти, достъпни на пазара, но в тази статия няма да бъдат вземани предвид конкретни лекарства.