телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Какво е мефедрон?

Мефедрон (4-methylmethcathinone) е синтетично съединение,  производно на катинон (cathinone). Катинонът представлява естествен амфетамин – алкалоид, открит в листата на африканския храст Catha edulis (khat).

Мефедрон е стимулант с еуфорични и емпатогенни ефекти, станал популярен във Великобритания, Ирландия, Австралия и Европа между 2007 и 2009 г. Ефектите му често са сравнявани с тези на амфетамините, метамфетамин, кокаин, MDMA (екстази) и на други стимуланти. Поради кратката продължителност на действието и интензивната вълна има много данни за натрапчиво желание за приемане на нови дози, в резултат на което употребяващите взимат много повече мефедрон, отколкото са възнамерявали.

Най-често мефедрон се разпространява под формата на бяла, светло кремава или светло жълтеникава пудра или кристали, по-рядко се намира като капсули или таблетки в различни цветове и форми, с или без лого. В голяма част от случаите съдържа примеси като кофеин, парацетамол, а понякога дори кокаин, амфетамини или кетамин.

Първоначално мефедронът е продаван по интернет като „легална“ алтернатива на вещества като амфетамини, екстази и кокаин. За да заобиколят закона, дилърите често описват мефедрона като растителна храна, изследователски химикали или соли за баня, които не са предназначени за човешка консумация.

Жаргонните наименования на мефедрона са „меф“, „МСАТ“, „балончета“ и „дрон“. Английските таблоиди понякога го свързват и с имена като „мяу“, „мяу-мяу“.

През 2009 г. мефедронът става четвъртият по популярност уличен наркотик във Великобритания, нареждайки се след марихуаната, кокаина и екстази.

Първата държава, която забранява мефедрон, е Израел през 2007 г. През октомври 2010 г. Съветът на Европейския съюз постановява  решение за поставянето му под контрол в цялата Европейска общност.