телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Как действат магическите гъби?

Ефектите зависят от дозата, индивидуалната реакция и чувствителност към псилоцибин, предишни преживявания и средата. Ефектите са предимно свързани с централната нервна система.

Субективните ефекти са много разнообразни при отделните хора и освен това един и същ човек може да има силно различаващи се преживявания под влияние на гъбите. Ефектите варират от леко чувство на отпускане, замайване, еуфория, усилено визуално възприятие (виждане на цветовете като по-ярки), зрителни разстройства (движещи се повърхности, вълни) до налудности, променено възприятие за реални събития, изображения и лица, или истински халюцинации. Сензорните разстройства могат да бъдат съчетани с безпокойство, липса на координация, тревожност, затруднена преценка за време и разстояние, чувство на нереалност и дори деперсонализация. Тези ефекти могат да се обединят под общото название „bad trip“ или в буквален превод – „лошо пътуване“, и към тях могат да бъдат прибавени и панически реакции и състояние, подобно на психоза.

Физиологичните ефекти не са особено силни, но могат да включват замаяност, гадене, слабост, болки в мускулите, треперене, болки в стомаха, разширяване на зениците, слабо до умерено ускоряване на сърдечния ритъм и дишането, повишено кръвно налягане. Обикновено телесната температура не се променя. Въпреки това има случаи на силна болка в стомаха, продължително повръщане, диария и други.

При ниско телесно тегло и приемане на гъби на празен стомах, ефектите на същата доза могат да бъдат много по-силни. Обикновено жените изпитват по-силен ефект.