телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Какво чувства употребяващият?

Ибогаинът се усвоява бавно от черния дроб, превръщайки се в норибогаин и други метаболити, някои от които може да са психоактивни. Действа върху множество рецепторни системи, включително допаминовaта, серотониновaта, никотиновaта, GABA и мускариновата системи.

При прием на голяма доза, ибогаинът често причинява повдигане и повръщане, които могат да бъдат последвани от изтръпване на кожата, чувство на лекота, пресъхване на устата, потене, разширяване на зениците, ускорен сърдечен пулс, леки тремори, леки слухови и подобни на сън зрителни халюцинации, продължаващи 3-4 часа.

Често пъти тези халюцинации биват последвани от  емоционално преживяване на събитията от собствения живот и на неговата значимост, продължаващо 8-20 часа. Още 1-2 дена след това употребилият може да изпитва продължителни физически ефекти като например проблеми със съня.

При орален прием ефектите на ибогаина започват от 45 минути до 3 часа по-късно. Най-интензивният ефект може да продължи 24 часа или повече, като през това време употребилият може да е обездвижен. По-късните ефекти може да продължат един-два дни повече.

По данни на някои употребяващи ибогаинът намалява желанието за употреба на хероин и кокаин. Заради този негов ефект се правят тестове върху неговата употреба като вещество, което помага да се прекъсне химическият механизъм на зависимостта. Изследванията сочат, че ибогаинът може да облекчи абстинентните сиптоми. В момента такива тестове се провеждат в два независими центъра за лечение с ибогаин в Мексико и Нова Зеландия.