телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Води ли до пристрастяване?

Употребата на GHB, GBL и 1,4-BD може да доведе до повишаване на толеранса и до тежка физическа зависимост със сериозни абстинентни симптоми. Зависимостта може да се развие много бързо, например само след една седмица на всекидневна употреба на веществата или пък да възникне след редовна употреба през един по-дълъг период от време.

Абстинентните симптоми се проявяват бързо (от 1 до 6 часа след последната употреба) и продължават между 5 и 21 дни. Някои от симптомите са същите като при абстиненция от алкохол, бензодиазепини и барбитурати.

В някои случаи абстинентният синдром се изразява в по-леки симптоми като силно желание за употреба на веществото, безсъние, нервност, понижено настроение, но в други случаи е много тежък и може да бъде животозастрашаващ и да изисква интензивни болнични грижи. Симптомите включват тремор, сърдечна аритмия, високо кръвно налягане, тежка възбуда, панически атаки, разпад на мускулните влакна, делириум, халюцинации и гърчове.

Хората с тежка зависимост не бива да спират рязко употребата на веществото без медицинска помощ.

Депресията, тревожността и безсънието могат да продължат със седмици или дори по-дълго след детоксификацията. При всички случаи е необходимо специализирано лечение на зависимостта.