телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Какви са рисковете?

Седативните свойства на GHB и на свързаните с него съединения, както и неутралният им мирис и вкус, превръщат тези наркотици в средство, което улеснява сексуалните нападения. В други европейски страни са докладвани случаи, при които е доказано, че жертви на изнасилвания са приели преди това GHB (понякога и без свое знание).

Трите вещества много лесно могат да бъдат предозирани, тъй като концентрацията на закупения наркотик може да бъде различна всеки път и няма как да бъде проверена. Използваните дози пък се измерват в много малки количества и разликата между желаната доза и свръхдозата може да бъде въпрос на няколко милилитра.

Предозирането с GHB, GBL и 1,4-BD може да бъде много опасно. Симптомите обикновено са гадене и повръщане, припадъци и гърчове (могат да доведат до спиране на сърцето), дезориентация и мускулна скованост, брадикардия (забавяне на сърдечния ритъм) и хипотермия (твърде ниска телесна температура). Могат да последват кома, спиране на дишането и смърт.

През последните години в други европейски страни и в САЩ има описани не малко на брой смъртни случаи в следствие на свръхдоза с GHB или GBL. Опасността значително нараства, ако веществата се употребяват едновременно с алкохол или други наркотици, потискащи централната нервна система.

Смесването на GHB, GBL и 1,4-BD с други наркотици, действащи като депресанти на централната нервна система, като най-често това е алкохол, е много по-вероятно да доведе до неприятни ефекти, наранявания и смърт. Кетаминът и опиатите/опиоидите (като хероин и метадон), бензодиазепините (като диазепам) и други наркотици, които имат седативни ефекти, също повишат тези рискове.

Комбинацията със стимуланти (като кокаин) също може да доведе до риск, особено ако тези вещества карат употребилият да се чувства по-буден и свеж, коетo му позволява да понесе по-голямо количество GHB. Ако действието на стумуланта премине по-бързо от това на GHB, GBL или 1,4-BD, това може да доведе до неочаквано изпадане в кома.

1,4-BD се разгражда в тялото от същите ензими, които метаболизират алкохола, така че едновременната употреба на двете вещества може да доведе до особено непредсказуеми и рискови последици.