BG
EN
Facebook Google Plus Twitter YouTube - Email

Какви са рисковете?

Седативните свойства на GHB и на свързаните с него съединения, както и неутралният им мирис и вкус, превръщат тези наркотици в средство, което улеснява сексуалните нападения. В други европейски страни са докладвани случаи, при които е доказано, че жертви на изнасилвания са приели преди това GHB (понякога и без свое знание).

Трите вещества много лесно могат да бъдат предозирани, тъй като концентрацията на закупения наркотик може да бъде различна всеки път и няма как да бъде проверена. Използваните дози пък се измерват в много малки количества и разликата между желаната доза и свръхдозата може да бъде въпрос на няколко милилитра.

Предозирането с GHB, GBL и 1,4-BD може да бъде много опасно. Симптомите обикновено са гадене и повръщане, припадъци и конвулсии, дезориентация и мускулна скованост, след което могат да последват кома, спиране на дишането и смърт.

През последните години в други европейски страни и в САЩ има описани не малко на брой смъртни случаи в следствие на свръхдоза с GHB или GBL. Опасността значително нараства, ако веществата се използват едновременно с алкохол или други наркотици, потискащи централната нервна система.