телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Кетамин

Какво е кетамин?

Кетамин (Ketamine Hydrochloride; (RS)-2-(2-Хлорфенил)-2-(метиламино)циклохексан-1-он) е продукт, който се употребява като анестетик (обезболяващо средство) в хуманната и ветеринарната медицина. В чист вид той представлява кристално вещество. Като наркотик най-често се намира под формата на прах за смъркане. В по-големи дози има анестетичен и аналгетичен ефект, а в по-малки може да има халюциногенни ефекти.

Когато се използва в медицински контекст, кетаминът обикновено се инжектира интрамускулно или интравенозно. В аптеките може да се намери под формата на  трансдермални кремове за лечение на невропатични болки и като сублингвални таблетки за облекчаване на болки.

Какви са ефектите от употребата на кетамин?

Кетаминът най-често създава усещането за разделяне на тялото от ума.

Другите ефекти са свързани с:

•    Усещане за релакс и отпуснатост.
•    Невъзможност човек физически да движи и контролира тялото си. Под въздействието на кетамин човек може да се почувства напълно отделен психически от тялото си и заобикалящата го действителност, което се асоциира като близко до смъртта преживяване. За някои хора този ефект е търсен и приятен.
•    Също както LSD, кетаминът може да промени усещанията за време и пространство, както и да причини халюцинации. Тези усещания могат да траят от половин час до няколко часа, а остатъчните ефекти могат да продължат още няколко часа, след като отминат основните ефекти.

Какви могат да бъдат рисковете от употребата на кетамин?

Употребата на кетамин може да повиши кръвното налягане и сърдечния ритъм. Под въздействието му човек може да се почувства объркан и напълно да загуби връзка със заобикалящата го действителност. Може да окаже негативно въздействие и върху краткосрочната и дългосрочната памет.

Други рискове могат да бъдат:

 • Инциденти поради загуба на усещането за собственото тяло и пространството, на усещането за болка, поради схващане на мускулите и моментно умопомрачение (загуба на връзка с реалността). В следствие на това човек може да нарани себе си или някой друг.
 • Редовната употреба на кетамин може да доведе до психологическа зависимост. Изследвания върху животни и данни от употребяващи показват, че към наркотика може да се развие толеранс.
 • Дългосрочната употреба на кетамин може да доведе до сериозни проблеми с бъбреците, пикочните пътища и пикочния мехур.
 • Много хора, които употребяват кетамин, повишават дозата си, за да намалят болката в пикочния мехур, но това допълнително влошава проблема.
 • При хора, които употребяват дълго време, често се наблюдават болки и спазми в мускулите.
 • Има доказателства за увреждане на черния дроб при дългосрочно употребяващи.
 • Инжектирането на кетамин крие сериозен риск от увреждане на вените и заразяване с кръвно преносими болести като ХИВ и хепатити.

Смесване на кетамин с други психоактивни вещества

 • Смесването на кетамин с вещества като алкохол, бензодиазепини или опиати крие сериозен риск от смърт поради забавяне на сърдечния ритъм и потискане на дишането.
 • По-високите дози кетамин могат да доведат до смърт, причинена от свръхдоза.
 • Смесването на кетамин с екстази или амфетамини също крие сериозни рискове, свързани с рязко повишаване на кръвното налягане.
 • Комбинираната употреба на кетамин и алкохол или други халюциногени може да доведе до психични проблеми – тревожност, панически атаки, както и до неврологични проблеми – временни парализи.

Ако човекът до вас е употребил кетамин и се чувства зле от това, обадете се на Бърза помощ на телефон 112.