BG
EN
Facebook Google Plus Twitter YouTube - Email

Какви са рисковете?

•    Прекалено интензивни преживявания, дразнене на гърлото и белите дробове при пушене, стомашен дискомфорт (гадене, повръщане, диария), повишаване на кръвното налягане, панически страх, параноя, болки в гърдите или стягане, силна възбуда, разширени зеници, бързи неволеви движения на очите, замаяност, проблеми с координацията, кома или сърдечен арест (има случаи на последните две при приети високи дози).

•    Тъй като ДМТ повишава кръвното налягане и сърдечния ритъм, употребата му може да има сериозни последствия за тези, които имат или са предразположени към сърдечни заболявания.

•    Ефектите при пушене на ДМТ се усилват драстично при хора, които приемат моноаминооксидазни инхибитори (МАОИ). Обикновено това са някои видове антидепресанти, отпускани по лекарско предписание. Други лекарства, отпускани с или без рецепта, както и някои наркотици, също съдържат МАОИ. Съвместната употреба на ДМТ и МАОИ е противопоказана. Причината за това е, че ДМТ е структурно близък на невротрансмитера серотонин и е възможно да възникне серотонинов синдром. Това състояние е потенциално смъртоносно.

•    Бързото начало и интензивността на трипа могат да доведат до проблеми при хора, които не са подготвени (изпускане на запалена лула, събаряне на предмети, падане). Те трябва да лежат и да не се изправят, добре е да не са сами.

•    Не трябва да се допуска работа с машини и шофиране под влияние на ДМТ.

•    В зависимост от личността на употребяващия, преживяванията от употребата на ДМТ могат да варират от силно вълнуващи до изключително плашещи. Интегрирането им в реалния живот може да се окаже трудно за някои хора. Това може да доведе до периоди на висока тревожност, трудно съсредоточаване върху ежедневните задачи, прекалено вглъбяване в мисли за преживяното, проблеми със съня и други. По принцип тези вторични ефекти изчезват до няколко дни, но са известни случаи, при които проблемите продължават дълго време.

•    Хората, които преживяват емоционални и психологически трудности в ежедневието си, е добре да избягват употребата на ДМТ, тъй като тя може да предизвика още по-сериозни проблеми. Например, има данни за хора, които нараняват себе си по време на „пътуването”. Други хора съобщават за неприятни емоционални ефекти, които продължават дни след употребата на веществото.

•    Хората със семейна история на шизофрения или с начални симптоми на психиатрично заболяване трябва да избягват употребата на ДМТ, тъй като е известно, че халюциногените могат да отключат скрити психологически и психиатрични проблеми.

•    Докато трипът от употребата на ДМТ може да бъде приятен за някои хора, то за други той може да бъде крайно неприятен. Това се нарича bad trip или „лошо пътуване“. Лошото пътуване може да се изразява в следното:
-    усещане за загуба на контрол;
-    загуба на ориентация или объркване;
-    негативни емоции като страх, тревожност, печал, гняв или силна възбуда;
-    страх от полудяване;
-    образи или звуци, свързани с насилие;
-    повторно преживяване на болезнени спомени или травми;
-    страх от смъртта.

•    Понякога се получават и сензорни разстройства, наречени флашбек. Те са спонтанни, повтарящи се връщания на някои от сензорните разстройства, които са били предизвикани от ДМТ (повтарящо се преживяване на част от „пътуването“).