BG
EN
Facebook Google Plus Twitter YouTube - Email

Откъде идват?

Историята на анаболните стероиди може да бъде проследена до 30-те години на XX век, преди терминът „стероид“ да започне да се използва. В този период учените са успели да създадат синтетична форма на тестостерон, за да помогнат на мъже, които не произвеждат достатъчно за нормален растеж, развитие и сексуално функциониране. По-късно през Втората световна война изкуствената форма на тестостерона е била прилагана при недохранване на войниците и за подобряване на представянето им.

След войната спортисти са започнали да ги употребяват, за да се представят по-добре в състезания. До седемдесетте години стероидите станали популярни не само сред олимпийски атлети, но и сред професионалните спортисти и спортуващите ученици в гимназията. През 1975 г. Олимпийският комитет забранява употребата на стероиди. От 1988 г. в САЩ има наказания за продажбата и притежанието на стероиди. От 1990 г. стероидите там са под федерален контрол. Понастоящем незаконната продажба и употребата на стероиди е все още разпространена сред юноши и възрастни в САЩ.

Някои анаболни стероиди са регистрирани в България като лекарствени средства и са достъпни по лекарско предписание, а от аптеките могат да се закупят с рецепта. В същото време повечето такива продукти са регистрирани като хранителни добавки, поради което не подлежат на строг законов контрол. Това създава допълнителни рискове за здравето и живота на употребяващите ги.