BG
EN
Facebook Google Plus Twitter YouTube - Email

Кой употребява?

Анаболните стероиди, освен за лечение на някои състояния, се използват от бодибилдъри или просто хора, които искат да подобрят външния си вид чрез увеличаване на мускулната си маса и намаляване на процента телесни мазнини. В тази група са включени и хора, които страдат от поведенческия синдром мускулна дисморфия. Това означава, че те имат изкривена представа за телата си. Мъжете в това състояние мислят, че изглеждат малки и слаби, дори когато очевидно (за останалите хора) са силни и мускулести. За  жените е характерно убеждението, че изглеждат дебели и отпуснати, въпреки че всъщност са елегантни.

Друга причина за употребата на анаболни стероиди е желанието да се подобрят спортните постижения. Според проучвания в САЩ по-малко от 6% от атлетите злоупотребяват с тях, но се предполага, че този процент е по-висок в действителност, защото не всички случаи се докладват. Олимпийските и професионалните състезатели минават тестове, които целят да попречат на употребата, но постоянно се появяват нови продукти, които тестовете може и да не засекат.

Има изследвания, според които жертви на изнасилване или физическо насилие са склонни да започнат приема на тези вещества, вероятно защото повишаването на мускулната им маса и силата им носят чувство за сигурност.