BG
EN
Facebook Google Plus Twitter YouTube - Email

Какви са рисковете?

Злоупотребата с анаболни стероиди може да доведе до сериозни, дори необратими последици за здравето. Те включват увреждане на бъбреците; увреждане на черния дроб; промени в имунната система; сърдечно-съдови проблеми, включително уголемено сърце, високо кръвно налягане и промени в нивата на холестерола в кръвта, което повишава риска от инсулт или инфаркт дори при млади хора.

Екип изследователи от Медицинския център на Колумбийския университет провел изследване на 10 бодибилдъра, които в продължение на години са употребявали анаболни стероиди и са страдали от отделяне на протеини в урината и увреждане на бъбречната дейност. Тестовете показали, че девет от десетимата са развили сегментна гломерулосклероза, вид бъбречно заболяване. Това състояние обикновено възниква при претоварване на бъбречната дейност. Изследователите предполагат, че екстремното увеличаване на мускулна маса изисква бъбреците да ускорят темпа на филтрация и това предизвиква стрес върху тези органи. Също така е вероятно стероидите да имат директни токсични ефекти върху бъбреците.

Високо кръвно налягане, вентрикуларно ремоделиране (промяна в структурата на сърцето – измерения, маса, форма), миокардна исхемия (притокът на кръв е намален от частично до пълно запушване на артериите на сърцето) и внезапна сърдечна смърт са рискове, които са времево и причинно свързани с употребата на анаболни стероиди. Тези увреждания остават дълго след прекратяване на употребата и имат значително отражение върху заболеваемостта и смъртността.

Могат да възникнат и други проблеми като тежко акне и задържане на течности, както и някои специфични за всеки пол симптоми.

При мъжете се среща тестикуларна атрофия (смаляване на тестисите), намален брой сперматозоиди или безплодие, плешивост, гинекомастия (уголемяване на млечните жлези), повишен риск от рак на простатата.

При жените се наблюдава засилено окосмяване на лицето, окапване на косата, промени или прекъсване на менструалния цикъл, по-дълбок глас.

При юношите: спиране на растежа поради преждевременно съзряване на костната система и ускорени пубертетни промени. Има риск да не се достигне максималния ръст, ако употребата на стероиди започне преди периода на засилен растеж.

Тези, които приемат анаболни стероиди чрез инжектиране, са в повишен риск от заразяване с HIV, хепатит B и C. Възможни са и инфекции поради замърсяване на иглите и спринцовките, ако не се използват еднократно или ако самото вещество, което се инжектира, не е стерилно.