BG
EN
Facebook Google Plus Twitter YouTube - Email

Как действат?

Основната причина да се употребяват анаболни стероиди по причини, различни от медицинските, е именно техният анаболен ефект. Най-общо казано анаболизмът означава процесите, чрез които се изграждат сложни биомолекули от по-прости (например изграждане на мускули, създаване на нови клетки, минерализиране на костите).

Повечето изследвания на ефективността на андрогенните анаболни стероиди прилагат дози много по-ниски от използваните от хората, злоупотребяващи с тях. Има и други методологически трудности при структурирането на такъв експеримент и по тази причина често резултатите са противоречиви.

В изследване, проведено с цел да преодолеят тези проблеми, са взели участие 43 доброволци. В продължение на 10 седмици те са получавали мускулни инжекции с testosterone enanthate. Според резултатите от изследването размерът на мускулите, силата и чистата телесна маса се увеличават при прием на тестостерон дори и без физически упражнения. При съчетаване на тренировки и прием на тестостерон ефектът се усилва. Това изследване показва еднозначно, че супрафизиологични (по-високи от тези, които се срещат естествено в тялото) дози андрогени имат анаболен ефект.

Анаболните стероиди имат доста различно действие от останалите вещества, с които се злоупотребява. Те нямат същите остри ефекти върху мозъка. Основната разлика е, че стероидите не предизвикват рязко повишение на нивото на невротрансмитера допамин. Дълготрайната употреба обаче може да засегне същите мозъчни пътища и химикали – включително допамин, серотонин и опиоидните системи. Следователно стероидите могат да имат значителен ефект върху настроението и поведението.

Злоупотребата с анаболни стероиди може да доведе до екстремни промени в настроението, включително т. нар „стероиден гняв“ ("roid rage") - епизод на изключително силна, обикновено безпричинна агресия, който наподобява психотичен епизод. Това от своя страна може да доведе до прояви на насилие. Изследователи са наблюдавали и параноидна ревност, силна раздразнителност, делюзии и нарушена преценка, произлизаща от чувство за неуязвимост.