телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Жените е по-вероятно да развият зависимост към канабиса, отколкото мъжете, показва изследване

Жените е по-вероятно да развият зависимост към канабиса, отколкото мъжете, показва изследване

С все по-голямата достъпност на канабиса и легализирането му в някои държави или американски щати, ново изследване разкрива, че е възможно жените да се наслаждават на пушенето му повече от мъжете.

Проучването също така показва, че  жените е по-вероятно да развият зависимост към канабиса заради женския полов хормон естроген.

В същото време при мъжете вероятността да опитат канабис и да употребяват по-високи дози по-често е 4 пъти по-голяма поради нивата им на тестостерон.

Но макар жените да употребяват наркотика по-малко, на тях може да им отнеме по-кратко време да развият зависимост към него в сравнение с мъжете.

Поради начина, по който веществото влияе на жените на биологично ниво, те е по-вероятно да имат разстройство, свързано с употребата на канабис.

Учени от Националния изследователски съвет на Италия откриват, че жените са по-чувствителни към ефекта на наркотика, както и спрямо мозъчните хормони, които се отделят вследствие на употребата, и създават удоволствени преживявания и усещането за „възнаграждение“.

„Канабисът е най-употребяваният незаконен наркотик в световен мащаб“, казва авторът на изследването д-р Лиана Фаторе. „Въпреки че употребата му е свързана с множество негативни последици за здравето – включително и с риск от развитие на зависимост – канабисът, който се употребява както по медицински причини, така и за забавление, се легализира на все повече места“.

„В допълнение, употребата на синтетични канабиноиди набира все по-голяма популярност и е свързана с масови отравяния и смъртни случаи.“

Според д-р Фаторе по тази причина е от особено значение да се разберат факторите, които водят до употреба и до зависимост.

Тя подчертава, че както и при други психоактивни вещества, така и при разпространението на употребата на канабис и зависимостта към него се наблюдават значими разлики между мъжете и жените, което показва, че полът играе роля в регулацията на чувствителността към канабиноидите.

„Въпреки че остава неясно как полът може да повлияе на започването и поддържането на употребата на канабис при хората, изследвания с животни дават сериозни основания да се смята, че ендогенните полови хормони променят чувствителността към канабиноидите“.

„Изследванията при плъхове показват, че женският хормон естрадиол засяга контрола на движенията, социалното поведение и филтрирането на сензорната информация в мозъка – всички тези функции обикновено са засегнати, когато човек приема психоактивни вещества – чрез модулиране на ендоканабиноидната система, която от своя страна влияе на производството на естрадиол“, казва д-р Фаторе.

„По-конкретно, при женски плъхове се наблюдават различни нива на ендоканабиноиди и по-чувствителни рецептори (отколкото при мъжките) в ключови области на мозъка, свързани с тези функции, със значителни промени в течение на менструалния цикъл.“

„Като резултат, тези взаимодействия между ендоканабиноидната система и нивото на допамин в мозъка – невротрансмитер, чиято роля е да регулира удоволствените преживявания и усещанията за „възнаграждение“ – са зависими от пола.“

Но изследванията с животни по тази тема имат своите ограничения, тъй като хората, както и животните, се различават в поведенията, дължащи се на генетични и хормонални фактори, както и в начина, по който обработват информацията.

Това означава, че ще бъдат необходими повече изследвания в областта.

Източник: https://metro.co.uk/2018/10/29/women-are-more-likely-to-be-addicted-to-cannabis-than-men-suggests-study-8085441/