Изпрати SMS с текст: DMS HELPLINE на кратък номер 17 777


Дари 1 лев (няма ДДС) чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
Подкрепи нашата Линия, дари 1 лев!

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Зависимост, употреба на вещества и процесът на лечение по време на пандемията COVID-19

Зависимост, употреба на вещества и процесът на лечение по време на пандемията COVID-19

Съдържанието е предоставено от центъра по зависимости към Университета в Мичигън.

3 неща, които трябва да запомните:

  • Социалната изолация и стресът, свързани със COVID-19, могат да са рискови фактори за злоупотреба с психоактивни вещества, развиването на зависимост и/или рецидив.
  • Употребата на психоактивни вещества може да доведе до различни промени в имунната система, дихателни и белодробни усложнения, като може да увеличи риска за заразяване с COVID-19 и риска от редица други усложнения.
  • На разположение са онлайн ресурси за подпомагане на зависимите хора и техните близки.

В тези несигурни времена хората, които злоупотребяват с ПАВ, включително тези, които злоупотребяват с алкохол, са особено уязвими. Стресът от социалната изолация, както и другите промени в живота ни, свързани с COVID-19, могат да доведат до употреба на ПАВ или да увеличи честотата на злоупотреба на вещества. Редица здравословни проблеми могат да възникват в резултат на хроничната употреба на алкохол или наркотици, тъй като тя води до отслабване на имунната система и допълнително натоварване на сърдечно-съдовата и дихателната система на организма.

Алкохол

Консумацията на алкохол отслабва имунната система и може да увеличи риска от определени инфекциозни заболявания. За зависимите от алкохол, ограниченият достъп може да доведе до абстиненция. Алкохолната абстиненция може да бъде фатална, ако не се управлява правилно.

Кокаин

Пушенето или шмъркането на кокаин води до определени промени в мозъка, които на свой ред водят до свиване на кръвоносните съдове (артерии, вени, капиляри) и това може да причини сериозно увреждане на белите дробове и дихателната система. Пушенето на кокаин може да доведе до редица усложнения на белите дробове като кръвоизливи, белодробен оток, бронхит, астма и емфизем.

Опиоиди и Метамфетамини

Когато опиоидите се приемат във високи дози, те действат върху мозъчния ствол, забавят дишането, намаляват нивото на кислород в кръвта (хипоксемия). Това поставя хората, употребяващи опиоиди, в особен риск от предозиране и затова често има фатални случаи на свръхдоза. Употребата на метамфетамини е особено рискова, защото те свиват кръвоносните съдове, което може да доведе до белодробни усложнения и хипертония.

Тютюнопушене и електронни цигари

При прием на никотин или марихуана има риск от рак и увреждане на белите дробове. В допълнение на тютюнопушенето, употребата на електронни цигари също показва, че те водят до увреждане на белодробните клетки и до възпаление на белодробната тъкан. Това намалява способността на белите дробове да реагират на инфекции. Тъй като COVID 19 атакува белите дробове, тютюнопушенето и електронните цигари могат да крият сериозни рискове за тези, които се заразят с COVID 19.

Зависимост и стрес

Хората със зависимости също имат и депресии, тревожности и други психични разстройства. Постоянният поток от стресиращи новини по време на COVID-19 може да доведе до повишаване на тревожността и стреса. Въпреки че употребата на алкохол и/или наркотици може временно да ви помогне да се почувствате по-добре, те причиняват промени в мозъка ви, които ще доведат до това, че ще се почувствате още по-зле. Задължително е да потърсите здравословни дейности, които ще ви помогнат за облекчаване на нивата на стрес, тревожност/депресия. Вземете си почивка от новините и социалните медии. Гледайте някоя комедия, прочетете книга, потърсете начини за почивка или се обадете на приятел.

Бъдете подготвени

Зависимостта процъфтява обичайно в тайна, незабелязано от близките и роднините. Тя може да прогресира бързо, особено по време на социалната изолация, причинена от COVID-19. Ако имате силно желание за употреба или сте в рецидив, свържете се с лекуващия ви психиатър или психолог, ако е възможно обадете се на член от семейството си и/или на близък приятел. Много от лекуващите специалисти предлагат онлайн консултации.

Източник