Изпрати SMS с текст: DMS HELPLINE на кратък номер 17 777


Дари 1 лев (няма ДДС) чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
Подкрепи нашата Линия, дари 1 лев!

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Как осъзнато да подбираме и приемаме новините за коронавируса?

Как осъзнато да подбираме и приемаме новините за коронавируса?

Пощенската кутия на имейла ми е наводнена от новини за коронавируса. Всеки час чувам колко хора са заразени и починали, колко неподготвени сме за тази пандемия и колко трагично ще се отразят всички мерки на икономиката. Това е достатъчно главата ми да експлодира и да ме доведе до ужас и паника.

Разбира се, аз искам да съм информиран и е важно да знам какво мога да направя, за да предпазя себе си и близките си и да помогна за предотвратяване на разпространението на инфекцията. Как мога да го направя без да се чувствам претоварен и съкрушен? Има ли по-добър начин за подбиране на новини?

Според медийните експерти и изследователи в областта такъв начин съществува. Постоянният поток на алармиращи новини увеличава нивата ни на стрес и тревожност и също така може да доведе до дълготрайни последствия за физическото ни здраве. Ключът е в това да си създадем балансирана диета за прием на новини, която да включва и вдъхновяващи истории и решения, които можем да споделяме със своите близки. По този начин ще си помогнем да запазим надежда и вяра в себе си и света.

Постянното слушане на лоши новини е нездравословно

Алисън Холман и колегите й от UC Irvine изучават предишни пандемии и бедствия, за да разберат как представянето им в медиите се отразява на хората. Те откриват, че хората които четат и гледат повече сензационни, повтарящи се новини изпитват остър стрес и други симптоми подобни на постравматично стресово разстройство и са с влошено здраве до 3 години по-късно. В едно изследване Холман и нейните колеги установяват, че жители на Ню Йорк, които следят сензационните новини за взривовете по време на Бостънския маратон, са изпитвали същите нива на стрес, колкото и хората, живеещи в самия Бостън, където е бил атентата.

Холман отбелязва също, че диета от лоши новини може да влоши способността ни за вземане на адекватни решения. По време на настоящата епидемия виждаме примери как хората изкупуват тоалетна хартия и хранителни стоки, презапасявайки се с тях. Всяването на прекомерен страх от медиите довежда и до това хората да търсят лекарска помощ, дори и при най-леки симптоми, водейки до пренатоварване на здравните заведения и затрудняване на достъпа на тези, които наистина имат нужда от медицински грижи.

За радост има начинин да се сдобием с нужната ни информация без целия негативизъм от сензационни новини. За тази цел можем да ползваме сайтовете на Световната Здравна Организация и Министерство на здравеопазването. Достатъчно е да четем фактите относно COVID-19 и какво да правим за ограничаване на разпространението на вируса по един път на ден. Според експертите това всъщност е многократно по-добре за нас, отколкото да преглеждаме новините в социалните медии на всеки час. Няма нужда постоянно да презареждаме екрана на компютъра или телефона си, за да видим последните данни. Вярно е, че те се променят много бързо в тази динамична ситуация, но това, което е важно да правим като превенция, вече го знаем.

Защо е важно да споделяме вдъхновяващи и фокусирани върху решения новини

Какво можем да направим? Можем да бъдем по-селективни относно нашата медийна консумация и да я използваме, за да насърчаваме повече свързаност, доброта и вдъхновение. Използвайте социалните медии, за да се информирате как се чувстват близките ви и как можете да помогнете на хора в нужда. Медиите могат да ни покажат какво правят другите хора и как те се справят. Когато виждаме, че не сме сами в изолацията и нарушеното си ежедневие, това води до чувство на свързаност и солидарност, което ни помога по-лесно да примем ситуацията и да спазваме препоръчителните мерки.

Докато страхът ни води до чувство на безнадежност и изтощение, уверението, че всички сме заедно в това предизвикателсво, води до окуражаване, вяра и конструктивни действия в борбата с епидемията. Карън Макентайър от Virginia Commonwealth University препоръчва консумирането на така наречената журналистика за решения, която не само представя проблемите в дълбочина, но и ни информира за ефективните решения, които се вземат за разрешаването им. Освен ползата от вдъхване на надежда, този вид журналистика също така стимулира и алтруизма, защото когато се вдъхновяваме от действията на други хора, сме по-склонни и ние самите да допринесем за общото благо с каквото можем.

Къде можете да намерите такива новини? Същестува международна организация, наречена Мрежа на Журналистика за Решения, където можете да намерите новини и репортажи от много различни сфери, включително относно COVID-19. Все повече големи международни и български медии също посвещават специални рубрики на този вид журналистика. (Повече за журналистика за решенията и позитивната журналистика и кои са българските медии, които следват тези подходи можете да намерите на сайтовете на Асоциацията на европейските журналисти-България, uspelite.bg, Капитал Лайт и Добри новини по време на пандемия.)

Въпреки, че повечето медии оперират на принципа “if it bleeds, it leads” (ако кърви, се продава), може да ви се стори учудващо, че позитивното и в дълбочина отразяване ангажира читателите повече отколкото сензационните истории, посочва Макентайър. Изследванията показват, че хората споделят вдъхновяващи истории по-често и задържат очите си за по-дълго време върху такива текстове.

Разбира се, от значение е да сме добре информирани и задълбочено да четем и гледаме новините. За тази цел не може да четем само позитивни новини. Важно е, обаче, да бъдем осъзнати за нашия избор. Нека добре да подбираме източниците си на информация и да си изградим балансирана диета от новини. Това ще ни помогне да преминем по-леко през предизвикателството COVID-19 и ще се отрази добре на психичното и физическото ни здраве.

Източник