Изпрати SMS с текст: DMS HELPLINE на кратък номер 17 777


Дари 1 лев (няма ДДС) чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
Подкрепи нашата Линия, дари 1 лев!

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Covid-19 и рисковете за хазартно зависимите хора

Covid-19  и рисковете за хазартно зависимите хора

Хазартът съпътства човешката цивилизация; хазартните игри се използват като радост и наслада, но също са и преследвани като дяволско изобретение. През втората половина на двайсетте години на миналия век се извършва трансформация на хазартната игра от маргинално и корумпирано занимание към социално приемлива форма на забавление и генератор на приходи (включително и за правителствата).

В условията на извънредното положение, обявено заради COVID-19, има данни, че въпреки затворените казина, настоящата ситуация има потенциал да влоши проблемната хазартна игра. Известно е, че зависимостта от хазарт е разстройство, характеризиращо се с повтаряемо дезадаптивно хазартно игрово поведение въпреки очевидните психологични, семейни и социални проблеми на функционирането.

Социалната изолация подхранва зависимостите от всякакъв вид и хазартната зависимост не е изключение. Повече хора се оказват вкъщи, повече хора ползват интернет, а онези, които вече са посещавали стаите на онлайн казината, може да бъдат привлечени там с по-голяма сила сега, когато социалните активности са силно ограничени.

Въпреки че на пръв поглед може да изглежда нелогично, данните от доклад в Американско списание за изследвания на хазартни игри (Journal of Gambling Studies) показват, че американците играят повече, не по-малко по време на финансови проблеми. Това може да се дължи и на характерното за зависимите от хазарт хора вярване, че печалбата ще реши жизнени проблеми. Хазартът често е виждан от тези хора като начин за бягството от скуката, стреса, негативни емоции.

В световен план все по-голям брой хора губят в момента работата си, а някои от тях може би ще се обърнат отново към хазарта, за да се опитат да „свържат двата края“. За мнозина залагането може и да е еднократен опит за печалба. Но за други това може да задвижи спирала от разрушително поведение и да доведе до зависимост. Бъдете внимателни и осъзнати за своето поведение.

Източник