телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

„Верига на принудително действие“ при употребяващите алкохол в прекомерни количества

„Верига на принудително действие“ при употребяващите алкохол в прекомерни количества

Хората, които употребяват алкохол в прекомерни количества, биха се опитали да придобият алкохол въпреки заплахата от негативни последици в по-голяма степен от тези, които пият умерено, е установило изследване в Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging. Това поведение е свързано с уникални модели на активиране на мозъчни вериги при тежко пиещите.

Откритията дават доказателства за "принудително действие", което може да предизвика търсещо алкохол поведение, което е резистентно към негативни последици, като разкриват потенциални цели за лечение за намаляване на компулсивната употреба на алкохол при прекомерно пиещите.

Водещият автор на изследването д-р Ерика Гродин и колеги разработват задача, с която да оценят компулсивното поведение на тежко и умерено пиещите. За разлика от навиците - които превръщат определено поведение в автоматично, дори когато вече не е възнаграждаващо - натрапливото поведение продължава въпреки отрицателните последици. В това изследване участниците могат да рискуват да бъдат подложени на болезнен електрически шок, за да спечелят точки за алкохол или храна.

Тежко пиещите се опитват да спечелят алкохол въпреки риска от електрошок, докато леко пиещите не поемат този риск. И двете групи са склонни да търсят награди под формата на алкохол и храна, когато не е налице заплаха от електрошок.

"Това изследване е важно, защото е първото по рода си, което изследва компулсивното търсене на алкохол в извадка от хора с тежка консумация на алкохол", каза д-р Гродин, добавяйки, че предишните изследвания са използвали животински модели, за да се опитат да разберат това поведение.

Мозъчната диагностика, извършена по време на задачата, показва, че при тежко пиещите е била налице по-голяма активност в мозъчните области, свързани с вземането на решения в конфликтна ситуация (anterior insula и префронтален кортекс), както и с навиците и наградите - стриатум. Визуализацията също така разкрива функционални връзки между два района на мозъка, които са по-изразени при хората с по-силна компулсивност.

"Това проучване подчертава сложното “пренаписване“ на мозъчните процеси, което се осъществява в мозъка на прекомерно пиещите." Веригите, свързани с конфликти, риск и отвращение, се свързват с тези, които обработват възнаграждаващите преживявания, и това е свързано с повишено рисково поведение, когато алкохолът е възможна награда“, казва Камерън Картър, MD, редактор на списанието Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.

Проучването е проведено от изследователи от Националния институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм, Бетезда, Мериленд, Университета Браун, Провидънс, Роуд Айлънд и Университета Линкьопинг, Швеция.

Източник: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180821111946.htm