телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Във Великобритания може да стартира услуга за безплатно тестване на наркотици

Във Великобритания може да стартира услуга за безплатно тестване на наркотици

Пилотен проект за публична услуга за тестване на наркотици може да стартира следващата година във Великобритания.

Безплатни павилиони може да се появят в центъра на Престън, след като различни фестивали са предлагали такава услуга през изминалото лято.

Неправителствената организация, която осигурява тази услуга, се нарича The Loop и според нея това може да помогне за намаляването на броя смъртни случаи, свързани с наркотици, тъй като употребяващите ще могат да проверяват силата и какво всъщност има в наркотици като екстази или кокаин.

Анализ на екстази на пазара във Великобритания, направен от The Loop по-рано тази година, показва, че някои хапчета могат да съдържат до три пъти повече от средната доза MDMA.

Фиона Мешам, професор по криминология в Durham University и един от директорите на The Loop, казва: „Това е пилотен проект, както и летните фестивали, с цел да се оцени как услуги за тестване от криминологията като MAST (Multy Agency Safety Testing) биха могли да помогнат за намаляване на вредите, свързани с употребата на наркотици“.

“Ще проведем проекта, ще съберем доказателствата и ще оценим ефективността му. Знаем, че тези услуги за тестване имат силен положителен ефект в Европа, но няма как да знаем със сигурност за Великобритания, ако не проведем пилотните проекти.“

Тя добавя, че ще измерват успеха на проекта с броя хоспитализации и други свързани с наркотиците вреди, циркулацията на замърсители, информираността относно наркотиците в общата популация и други.

Мешам казва, че услугата скоро ще бъде предлагана от доброволци, обучени в тестиране на наркотици, в специални каравани или павилиони. Ще се използва лазерно оборудване за изследване на съдържанието на наркотиците и по-късно хората ще се връщат за резултатите.

Няма да се изисква хората, които ползват услугата, да казват имената си и според Мешам 10 други фестивала са проявили интерес към инициативата за следващата година.

Услугата е все още в ранните етапи на преговори с местната полиция.

Главен инспектор Джон Клег от полицията в Ланкашир казва: „MAST е начин за идентифициране на наистина опасни вещества на пазара. Освен това е и възможност за специалисти да се свържат с употребяващите и да ги информират за рисковете и вредите от употребата на вещества, в това число психоактивни вещества, които варират много по състав.“

„Изследваме нови алтернативни методи за подчертаване на рисковете и вредите, свързани с приема на незаконни наркотици и психоактивни вещества и сме обсъждали възможности за това чрез пилотно тестване на наркотици с The Loop и местни партньори в Престън.“

„Започнали сме процеса по свързване с партньорски агенции, за да разберем дали това е нещо, което всички бихме искали да обмислим, но сме в много ранен етап на преговорите и все още не са взети никакви решения.“

Източник: https://www.eveningtelegraph.co.uk/fp/booths-people-can-check-purity-drugs-launching/