телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Ваксина срещу хероин може да насочи защитата на тялото срещу наркотика

Ваксина срещу хероин може да насочи защитата на тялото срещу наркотика

Докато броят на смъртните случаи, свързани с хероин, расте в САЩ, група изследователи казват, че може би са с една стъпка по-близо до създаването на ваксина, която би могла да блокира приятните ефекти от наркотика, водещи до пристрастяване.

Ваксината е първата по вида си и се е показала ефективна при маймуни, откривайки пътя към клинични изпитвания с хора, казват изследователите от Изследователския институт „Скрипс“ (TSRI), които са разработили лечението.

„Ваксината изолира психоактивните молекули на хероина и пречи на тяхното разпространение в мозъка“, казва Пол Бремър, дипломиран студент от TSRI и първи автор на изследването. То е било публикувано в списанието на Американското химическо общество. „По същество ваксината използва естествените защити на тялото, за да неутрализира наркотика.“

Хероинът предизвиква приятни ефекти (като еуфория) като активира опиоидните рецептори в нервната система. Опасността идва от факта, че наркотикът може също да накара системите на организма да се „отпуснат“ твърде много, което да доведе до забавяне на дишането. Най-честата причина за смърт при хората, които предозират с хероин, е спиране на дишането.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщава, че смъртните случаи в САЩ, свързани с хероин, са се учетворили между 2010 и 2015 г., убивайки почти 13 000 души през 2015 г. (и почти 15 500 през 2016 г.).

Новата ваксина е създадена така, че да имитира част от молекулата на хероина и да приучи имунната система да разпознава наркотика като чуждо тяло, което трябва да се отстрани – както би направила с вирус. По този начин собствените антитела на тялото блокират хероина и пречат на човека, който употребява наркотика, да усети приятните ефекти.

Изследователите се надяват това да обезкуражи хората да продължат да употребяват наркотика.

„Казано простичко, ваксините са спасили живота на повече хора през последните 50 години, отколкото което и да е лечение“, казва Ким Янда – водещ на изследването и професор по химия в TSRI.

Екипът на Янда работи върху ваксината срещу хероин повече от осем години и вече я е изпробвал успешно върху гризачи. В най-скорошното изпитване изследователите са дали три дози от ваксината на макаци резус в Държавния университет на Вирджиния.

Изпитванията показали, че ваксината потиска ефектите на хероина при маймуните. Нещо повече – две от четирите маймуни, които били получили ваксината седем месеца по-рано при пилотно изследване, показали повишена устойчивост на приятните ефекти на хероина с последващите дози от ваксината.

„Това беше обещаващо“, защото други експериментални ваксини, които целят да предотвратят приятните ефекти при употребяващите, показват отслабване на реакцията с времето, казва Бремър. „Така че се радвахме да видим, че ако продължим да ги ваксинираме една или две години, реакцията ще става по-силна.“

Понастоящем лекарства като метадон и бупренорфин могат да помогнат на хората, употребяващи опиоиди, да се предпазят от силното желание за употреба. Друго лекарство – налтрексон, също може да неутрализира приятните ефекти от хероина. Но току-що тестваната ваксина би могла да бъде по-евтина и да има по-малко странични ефекти от тези лекарства, тъй като използва имунната система на тялото, за да неутрализира хероина, казват изследователите.

Но ваксината срещу хероин не би могла да бъде магическо решение на хероиновата криза, подчертава Янда. Той не предлага всеки да си направи ваксината, за да предотврати развитието на зависимост. Също така, употребяващите хероин трябва първо да имат желание да потърсят помощ и да опитат ваксината, добавя той.

Потенциален недостатък на ваксината е, че тя не би могла да помогне за потискане на силното желание за употреба по време на абстинентен синдром. Така употребяващите може да се изкушат да посегнат към други наркотици, казва Янда. Според CDC употребата на синтетични опиоиди е нараснала много през последните години. Един такъв незаконно произвеждан опиоид е фентанил – обезболяващо, което е от 50 до 500 пъти по-потентно от морфина според Националния институт за злоупотреба с наркотици (NIDA). Дилърите на наркотици често смесват хероина с фентанил – комбинация, която е много по-смъртоносна от чистия хероин.

Екипът на Янда работи също по ваксина срещу фентанил и е показал, че тази ваксина е ефективна при гризачи. Идеята е в някакъв момент ваксините срещу хероин и фентанил да се комбинират в една, казва Бремър.

„Изглежда, че комбинираните ваксини работят“, добавя той.

Засега екипът на TSRI води преговори с биотехнологични компании за провеждането на клинични изпитвания с хора за ваксината срещу хероин.

„Надявам се, че ваксината ще бъде полезна в комбинация с други лекарства“, казва Янда. „Макар и да има вече лечения, мисля, че трябва да потърсим и други начини за справяне с този проблем. Това може да е още едно парче от пъзела.“

Източник: https://www.livescience.com/59438-heroin-vaccine-blocks-drugs-high.html