телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Успешен превантивен подход на употребата на алкохол за тийнейджъри

Успешен превантивен подход на употребата на алкохол за тийнейджъри

Целеви психологически интервенции, насочени към подрастващите, които демонстрират рисково поведение в емоционално-поведенческата сфера, значително намаляват нивата на употребата им на алкохол, както и тази на техните съученици според резултатите от проучване, публикувано в JAMA Psychiatry.

Проектът "Adventure Trial" в Лондон се ръководи от д-р Патриша Конрод , Институт по психиатрия, Кралски колеж, в сътрудничество с Университета на Монреал и Sainte-Justine University Hospital Center (Канада). В проекта са участвали 21 училища. Учениците, които са оценени с рискова употреба на алкохол, били разпределени в един от четирите рискови личностови профила: безпокойство, безнадеждност, импулсивност или търсене на сензация.

Всички ученици са били наблюдавани за нивото на консумацията им на алкохол. 709 от тинейджърите, които са били с високо-рисково поведение, са присъствали на два семинара, посветени на когнитивно-поведенчески техники за справяне, съобразно техните конкретни личностови профили.

Според д-р Патриша Конрод това изследване показва, че даденият когнитивен подход за превенция на алкохол, е много по-успешен за намаляване на употребата на алкохол отколкото даването на обща информация за рисковете от употребата на алкохол .

След две години от групата тинейджъри, оценени като високо рискови по отношение употребата на алкохол, 29% са с намален риск от употребата на алкохол. Интервенцията също значително забавя естественото продължение на по-рисково поведение (често като склонност към употреба на по-голямо количество алкохол и на задълбочаване на проблемната употреба).

Д-р Конрод добавя: "Не само, че интервенцията има значителен ефект върху тинейджъри, които са най-изложени на риск от развитие на проблемна употреба на алкохол, но имаше и значим положителен ефект и върху тези, които не бяха директната целева група на интервенцията, но участваха в групите, които бяха сформирани в училищата за работа с учениците с високо-рисково поведение".

Източник: http://www.medicalnewstoday.com/releases/255334.php

С разрешението на Medical News Today (http://www.medicalnewstoday.com/)
Превод на Национална информационна линия за наркотиците и алкохола