телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Упражненията могат да помогнат в справянето със зависимост към кокаин

Упражненията могат да помогнат в справянето със зависимост към кокаин

Физическите упражнения могат да помогнат да се предотврати подновяването на употребата на кокаин според ново проучване на д-р Панайотис Танос от Университета в Бъфало.

„Зависимостта към кокаин често се характеризира с цикъл на възстановяване и рецидиви, като стресът и негативните емоции, често в резултат на самата абстиненция, са причина за подновяване на употребата,“ казва Танос, старши изследовател в Института за изследвания на зависимостта и Департамента по фармакология и токсикология на Университета в Бъфало.

Използвайки животни, Танос открива, че редовните аеробни упражнения (един час бягане на пътека пет пъти в седмицата) намалява предизвиканото от стреса поведение на търсене на кокаин. Упражненията променят и поведенческите и физиологични отговори на стрес.

Хората, които са зависими към кокаин имат променени неврологични, поведенчески и физиологични отговори на стрес. Изследване на Танос показва, че упражненията могат да променят мезолимбичната допаминова система, която е свързана с ефекта на възнаграждение и подкрепление на наркотици като кокаин.

В допълнение е известно, че упражненията намаляват отделянето на стресови хормони и подобряват настроението, което може да облекчи тревожността и негативните емоции, свързани с абстинентния синдром.

Изследвания вече са показали, че аеробните упражнения (познати като „кардио“) са ефективна стратегия срещу проблеми като заболявания на сърцето, диабет и артрит, заедно с определени проблеми с психичното здраве като стрес, тревожност и депресия.

„Нашите резултати подсказват, че редовните аеробни упражнения могат да са полезна стратегия за превенция на рецидив, като част от програма за цялостно лечение за възстановяващи се зависими към кокаин,“ казва Танос. „Нужни са още изследвания, за да се провери дали тези резултати са налице и при зависимост към други наркотици.“

Източник: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-08/uab-ech080818.php