телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Употребяващите марихуана съобщават за високи нива на зависимост в Световното проучване за наркотиците

Употребяващите марихуана съобщават за високи нива на зависимост в Световното проучване за наркотиците

Защитниците на легализацията и индустрията на канабиса могат да подкрепят необходимите реформи, докато в същото време са честни относно рисковете от употребата на марихуана, казва авторът на изследването.

Голям процент от употребяващите марихуана по света съобщават за симптоми на зависимост, дори когато изглежда, че канабисът е един най-безопасните и най-често употребяваните наркотици според резултатите от проучването, публикувани в сряда.

Тези открития се съдържат в Световното проучване за наркотиците 2018 (2018 Global Drug Survey) – подробен въпросник, който е събрал отговори от над 130 000 души от повече от 40 страни през изминалата година. Една от секциите на проучването използва Скалата за тежест на зависимостта (Severity of Dependence Scale, SDS) – популярен инструмент, който задава на участниците пет въпроса относно нарушен контрол върху употребата на наркотици и тревожност, свързана с употребата и спирането ѝ.

Около 50 000 от участниците в изследването са съобщили, че са употребявали марихуана през последните 12 месеца. Само употребата на алкохол и тютюн е била по-разпространена.

20,2% от всички употребяващи канабис са показали съществени признаци за зависимост, което е измерено чрез положителен отговор на поне четири от петте въпроса в SDS. Метамфетаминът е бил наркотикът, най-силно свързан със зависимост, като почти 25% от употребяващите го са отговорили положително на четири или пет от въпросите в SDS.

Положителната оценка от SDS не е същото като клинична диагноза за зависимост, казва Адам Уинсток – британски психиатър по зависимости и основател на Световното проучване за наркотиците. Но резултатите показват, че много от употребяващи марихуана имат големи опасения относно своя навик.

„Имате 20% хора, които са силно разтревожени от влиянието на употребата им върху техния живот“, казва Уинсток. „Това е мярка за субективно безпокойство, но тези въпроси събират информация за неща като колко употребявате, колко често, вашето усещане за контрол и желанието ви да спрете.“

Отговорите на отделните въпроси в SDS предлагат поглед към някои от тези усещания за зависимост.

Например, канабисът е бил веществото, най-често свързвано с тревога по отношение на перспективата за спиране на употребата. Въпреки че почти 74% от употребяващите са казали, че мисълта за спиране „никога или почти никога“ не ги е правила тревожни, 19,7% са казали, че „понякога“ тази мисъл ги е тревожила, а останалите са дали отговор „често“ или „винаги“.

Общо 21,4% от употребяващите марихуана са казали, че за тях би било „доста трудно“ да спрат употребата, а 6,4% са отговорили, че това би било или „много трудно“, или „невъзможно“. Около 72% са казали, че спирането не би било трудно за тях.

Почти 30% от употребяващите канабис са съобщили, че употребата им поне от време на време е била „извън контрол“, 22,6% от участниците са казали, че това е било проблем само „понякога“, 5,3% са казали, че това „често“ е било проблем, а 1,6% са казали, че това е било проблем „винаги или почти винаги“.

Проучването също така се е опитало да измери общата безопасност на веществата като е питало участниците дали са търсили спешна медицинска помощ след употребата на различни наркотици. Само 0,5% от всички употребяващи канабис са съобщили, че са търсили такава помощ след употреба – вторият най-нисък процент от всички вещества. Изглежда, че магическите гъби са били най-безопасният наркотик за забавление за втора поредна година, като само 0,2% от употребяващите ги са казали, че са търсили медицинска помощ.

Резултатите за зависимостта към канабис са били особено изненадващи за Уинсток, който казва, че е очаквал около 10-15% от употребяващите да съобщават за симптоми на зависимост.

„Легализирате наркотик, заради който доста голям брой от употребяващите го хора изпитват тревога относно себе си“, казва Уинсток. „Въпросът е какво ще направите за това.“

Световното проучване за наркотиците може да има някои отговори. От 2014 г. независимата изследователска компания си партнира с медицински експерти и медийни групи, за да провежда годишното проучване с цел да направи употребата на наркотици по-безопасна чрез увеличен достъп до ресурси за образование и лечение.

Около 300 000 употребяващи марихуана са участвали в Световното проучване за наркотиците през годините, казва Уинсток. Тези участници последователно показват силна подкрепа за създаването на правителствени насоки относно безопасната употреба на марихуана. От употребяващите канабис, които са изразили желание да употребяват по-рядко или напълно да спрат, много казват, че биха искали помощ за това. Но много малко от тях стигат дотам, че да търсят помощ.

Проучванията предлагат официалните лица на изборна длъжност и индустрията на канабиса да се ангажират с по-честна дискусия за рисковете, свързани с употребата на наркотика, така че да могат по-добре да се справят с проблемите, които е възможно да изникнат с либерализирането на законите, казва Уинсток.

Този съвет може да е особено важен в САЩ, където редица щати обмислят легализирането на марихуаната за забавление, изправени през засилващото се обществено противопоставяне на забраната. Осем щати, както и Вашингтон, окръг Колумбия, вече са легализирали канабиса.

„Това, което казвам, е, че в момента, в който са поставили канабиса под регулация, е трябвало да се разпоредят за цял куп неща, които биха улеснили хората да мислят за своята употреба на канабис, как тя им се отразява и как да я контролират“, добавя Уинсток. „Трябваше да има задължителни здравни предупреждения и съвети, както и индекс на вредите за различните продукти.“

От 3400 употребяващи марихуана от САЩ, участвали тази година в проучването, малко под 25% са изразили желание да употребяват по-малко (този процент при употребяващите от общо всички страни е 29,3). Малко над 25% са съобщили, че са употребявали повече от 300 дни през изминалата година, макар че това може да не отразява по-широките тенденции на употреба, тъй като проучването не е изследвало на случаен принцип употребяващи от цялата страна.

16% от употребяващите марихуана в САЩ, които са казали, че искат да намалят употребата, са казали също, че биха искали помощ за това. Почти 50% от всички американски употребяващи са казали, че са опитвали да спрат в някакъв момент, а 67% от тях са казали, че са опитвали през предходната година.

Уинсток казва, че има смисъл да се увеличи достъпът до инструменти за намаляване на вредите, за да се стигне до тези, които казват, че искат помощ за своята зависимост към канабис. Но широката подкрепа за този вид всестранен подход изисква хората от всички страни в дебата да се изправят пред факта, че марихуаната, както и почти всеки наркотик, може да доведе до зависимост.

Вместо това, дебатът за легализацията се води по много поляризиран начин, като защитниците ѝ често се бунтуват срещу десетилетията на правителствена истерия срещу канабиса, твърдейки, че той е безвреден наркотик, особено ако се сравнява с алкохола или тютюна.

В светлината на катастрофалните провали на националната война срещу наркотиците има много причини хората да се изкушат от подобно представяне.

„Толкова много хора казват, че сме събрали милиарди от данъци, спестили сме хиляди часове полицейско време, спасили сме много невинни млади хора от това кариерата им да бъде съсипана и да бъдат пратени в затвора“, казва Уинсток. „Това са такива големи победи, че мога да разбера защо хората казват, че това е достатъчно.“

Но само защото статуквото е толкова лошо от толкова отдавна, а марихуаната е по-малко вредна от алкохола или тютюна – законните наркотици, които убиват повече хора всяка година, отколкото всички незаконни наркотици взети заедно – не означава, че напънът да се легализира канабисът не може да се поучи от грешките на миналото.

За Уинсток не е твърде късно щатите със законна марихуана и ръководителите на индустрията на канабиса да се фокусират повече върху общественото здраве.

„Спрете за момент и помислете как не можете да се превърнете в тютюневата индустрия или алкохолната индустрия“, казва Уинсток. „Бъдете най-доброто, което можете да бъдете, не мислете само как да направите най-голямата печалба. Бъдете възможно най-отговорната индустрия, а това означава да бъдете честни.“

Източник: https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/marijuana-global-drug-survey_us_5af0ade2e4b0c4f193257da9