телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Употребяващите канабис е два пъти по-вероятно да страдат от синдром на разбитото сърце

Употребяващите канабис е два пъти по-вероятно да страдат от синдром на разбитото сърце

Пушенето на канабис може да удвои риска от рядко състояние, което временно отслабва сърцето, показва проучване.

Известна като синдром на разбитото сърце, стрес-индуцираната кардиомиопатия имитира симптомите на инфаркт – болка в гърдите, недостиг на въздух, замаяност и понякога загуба на съзнание.

Симптомите, предизвикани от намаляване на способността на сърцето да изпомпва кръв, обикновено са временни, но експертите предупреждават, че могат да означават и по-сериозен проблем.

При употребяващите канабис, които преживяват епизод на стресова кардиомиопатия, е много по-вероятно, в сравнение с неупотребяващите, да настъпи сърдечен арест (спиране на сърцето) или нужда от лечение на нерегулярен сърдечен ритъм.

Д-р Amitoj Singh от Университета „Сейнт Люк“ в Пенсилвания, който е ко-водещ на американското изследване, казва: „Ефектите на марихуаната, особено върху сърдечно-съдовата система, все още не са добре известни.“

„Заради улеснения достъп до нея и легализацията ѝ в някои американски щати, хората трябва да знаят, че марихуаната може да бъде вредна за сърцето и кръвоносните съдове при някои хора.“

Изследователите са анализирали данни от 33 343 американци, които са били хоспитализирани със стресова кардиомиопатия между 2003 и 2011 г.

След като е взело предвид редица от рискови фактори, проучването е показало, че употребяващите канабис е било почти два пъти по-вероятно да развият стресова кардиомиопатия в сравнение с неупотребяващите.

Активната употреба на канабис била установена или чрез информация, предоставена от пациента, или чрез уринен тест.

Също така употребяващите канабис е било по-вероятно да имат история на депресия, психоза, тревожно разстройство, алкохолна зависимост и вредна употреба на няколко вещества едновременно.

„Ако употребявате марихуана и развиете симптоми като болка в гърдите и недостиг на въздух, трябва да бъдете прегледани от лекар, за да се уверите, че не страдате от стресова кардиомиопатия или друго сърдечно заболяване“, казва д-р Singh.

Изследването е представено на среща на American Heart Association в Ню Орлиънс.

Източник: http://www.telegraph.co.uk/science/2016/11/13/broken-heart-syndrome-twice-as-likely-in-cannabis-users---new-st/