телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Употребата на наркотици може да затрудни моралните преценки

Употребата на наркотици може да затрудни моралните преценки

Хората, които редовно употребяват кокаин и метамфетамин, може да имат трудности с избора на правилно и неправилно поведение, вероятно защото специфични части от мозъка им, които отговарят за моралните оценки и оценяването на емоциите, са увредени от продължителната употреба. Това показват резултатите от изследване сред затворници с автори Саманта Фед и д-р Кент Кийл от University of New Mexico и неправителствената организация Mind Research Network. Откритията са публикувани в списанието Psychopharmacology, а изследването е финансирано от Националния институт по злоупотреба с наркотици (NIDA) на САЩ.

Изследване показва, че употребяващите стимуланти често се затрудняват с разпознаването на емоциите на другите хора, особено страх, и с показването на емпатия. Тези способности играят важна роля за взимането на морални решения. Други проучвания са показали структурни и функционални аномалии в челните региони на мозъка при употребяващи стимуланти. Тези области се активират, когато трябва да се прави морална преценка.

Има силна връзка между употребата на наркотици и престъпното поведение, като около 75% от затворниците в САЩ имат проблеми с вещества. Не се знае дали криминалните прояви са донякъде резултат от ефектите на веществата върху мозъчните функции.

Екипът на Кийл е първият, който изследва как невронните мрежи и мозъчното функциониране на хронично употребяващи кокаин и метамфетамин са свързани с тяхната способност да оценяват и да правят избори в морални ситуации или сценарии. Лошата преценка по отношение на морални ситуации може да доведе до влошен процес на взимане на решения и последващо антисоциално поведение.

Изследователите записали историята на употреба на 131 употребяващи кокаин и метамфетамин и на 80 души, които не употребявали, като и двете групи са били съставени от затворници в затвори в Ню Мексико и Уисконсин. Мозъците на участниците били сканирани, докато те изпълнявали задача за взимане на морално решение, в която оценявали дали опредени изречения са морално грешни или не.

В сравнение с неупотребяващите хората с редовна употреба на стимуланти имали аномална активност в челните дялове и лимбичните региони на мозъка по време на изпълнение на задачата. Употребяващите стимуланти имали по-слаба активност на амигдалата – група неврони в мозъка, която помага за регулацията и разбирането на емоциите. Изследователите наблюдавали и връзка в нивото на активност на определена област от мозъчната кора (anterior cingulate cortex): колкото по-дълго хората приемали стимуланти, толкова по-слаба била активността в този регион. Той координира възнаграждението, ефекта и действията, нужни за взимането на морални решения.

„Това е първото изследване, което показва увреждания на системите за морална обработка при употребяващи кокаин и метамфетамин“, казва водещият автор Фед. „Въпреки че са нужни още изследвания на свързаността на системите при употребяващи стимуланти, това ни дава обещаващо първоначално разбиране за челно-лимбичните дефицити при употребяващите стимуланти.“

Екипът признава, че хората, които са предразположени към редовна употреба на стимуланти, може да имат трудности с моралната обработка и преди да започнат да употребяват. Откритите ефекти върху определени мозъчни структури, които са важни за взимането на морални решения, подсказват, че метамфетаминът и кокаинът могат да имат сериозен ефект върху мозъка.

Източник: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160713114945.htm