телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Употребата на канабис може да прогнозира употребата на опиати при жени в лечение на зависимостта, твърди проучване

Употребата на канабис може да прогнозира употребата на опиати при жени в лечение на зависимостта, твърди проучване

Ново проучване показва, че употребата на канабис може да повлияе лечението при жени на метадоново лечение.

Изследователи от McMaster University и клиниката St. Joseph's Healthcare в гр. Хамилтън открили, че за жените в метадонови програми, които употребяват канабис, са с 82% по-голяма вероятност да продължат да употребяват опиоиди. Това означава, че жените, които употребяват канабис, са в по-голям риск да отпаднат от метадоновото си лечение.

„Около 60% от мъжете и 44% от жените в лечение с метадон употребяват канабис“, казва старшият автор на изследването д-р Зена Самаан. „Приспособяването на лечението към пола на пациента, може да ни помогне да оценим риска на пациента по-добре и да предоставим по-точно, персонализирано лечение“.

Това откритие може да повлияе начина, по който жените, диагностицирани със зависимост към опиоиди, се лекуват.

Самаан е доцент по психиатрия и поведенчески невронауки в Университета Макмастър и клиницист и изследовател в медицинската клиника St. Joseph's Healthcare в Хамилтън.

„Изглежда, че употребата на канабис може да е прогностичен фактор за продължаваща употреба на опиоиди въпреки лечението с метадон и клиницистите трябва да използват тези резултати за по-добро планиране на лечението и разпределението на ресурси,“ казва Самаан.

Изследователският екип е набрал 777 участници от 16 канадски програми за лечение на зависимости в Онтарио.

Последното канадско проучване за тютюна, алкохола и наркотиците, направено през 2013 г., показва, че 2% от канадците са злоупотребявали с опиоиди. Канадският център за злоупотреба с вещества докладва, че смъртността, свързана с опиати, се е увеличила с над 240% между 1990 и 2010 г.

Проучването е публикувано онлайн в "Биологията на половите различия" (Biology of Sex Differences) и е финансирано от Канадските институти по здравни изследвания, изследователския център Chanchlani и Центъра за изследване на зависимостта „Питър Борис“.

Източник: https://medicalxpress.com/news/2017-03-cannabis-opioid-women-addictions-treatment.html