телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Употребата на алкохол в малки количества увеличава риска от спонтанен аборт

Употребата на алкохол в малки количества увеличава риска от спонтанен аборт

Жените, които пият алкохол по време на бременността – дори в малки количества – имат с 19% по-висок риск от спонтанен аборт, отколкото жените, които не употребяват алкохол, според ново проучване на изследователите от Университета „Вандербилт“.

Проучването, публикувано в Alcoholism: Clinical and Experimental Research, открива също, че при излагане на алкохол в количество по-малко от пет питиета седмично всяко допълнително питие на седмица по време на бременността е свързано с 6% увеличение на риска от помятане.

„Тъй като алкохолът е едно от веществата, на които най-често се излагат жените в ранна бременност, е изключително важно да се разбере как консумацията е свързана със спонтанния аборт“, казва Алекс Съндерман, лекар и докторант в Медицинското училище към Университета „Вандербилт“ и водещ изследовател в проучването. „Неблагоприятният изход на бременността, като феталния алкохолен синдром, често в обществената култура се свързва с прекомерна употреба. Обаче нашият метаанализ сочи, че дори умерено количество алкохол има значително въздействие върху риска от помятане.“

Смята се, че употребата на алкохол повишава риска от спонтанен аборт като увеличава оксидативния стрес за плода, причинявайки увреждане на клетките. Съндерман започва да се интересува от връзката между излагането на алкохол и спонтанния аборт след като предишно проучване на нейната лаборатория, водено от Катрин Хартман, лекар и доктор на науките, открива, че повече от половината жени употребяват алкохол в ранните стадии на бременността, преди да дадат положителен тест за бременност, като е без значение дали бременността е била планирана.

Най-скорошната работа на Съндерман включва систематичен преглед и метаанализ на проучвания, публикувани между 1970 и 2019 година, за излагането на алкохол и спонтанния аборт. Двадесет и четири проучвания са отговоряли на критериите за включване в прегледа, давайки данни за повече от 231 000 бременни жени.

Метаанализът, който е първото измерване на алкохолната употреба и спонтанния аборт въз основа на събрани данни, показва, че излагането по време на бременността е свързано със зависещо от дозата повишаване на риска от помятане.

Систематичният преглед също така е открил важни пропуски в съществуващата литература, включително липса на знания относно това как моментът на излагане на алкохол е свързан с риска.

Предишното проучване на лабораторията на Хартман открива, че повечето жени спират напълно употребата на алкохол след положителен тест за бременност, но няма изследвания, които обясняват ефекта от тази промяна в поведението.

„Моментът на излагане на алкохол по време на бременност несъмнено е от значение, но не е добре изучен. Основата за развитието на плода се поставя през тези първи седмици от бременността, преди тя да може да бъде открита от домашния тест, а това също е моментът, когато излагането е най-често. От ключово значение е да разберем въздействието от употребата през тези първи седмици“, казва Съндерман.

Тя се надява, че допълнително изследване ще помогне да се хвърли светлина върху рисковите фактори за спонтанен аборт, който преживяват една от три жени. Макар и да се случва често, много жени никога не получават отговор защо са направили спонтанен аборт.

„Повечето жени са мотивирани да направят всичко, което могат, за здравето на тяхната бременност. Искаме да предоставим тази информация, за да имат жените правото да вземат най-добрите решения“, казва Съндерман.

Източник: https://www.newswise.com/articles/low-level-alcohol-use-increases-miscarriage-risk/sc-c6255