телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Употребата на алкохол и канабис от тийнейджъри намалява успеха им в живота

Употребата на алкохол и канабис от тийнейджъри намалява успеха им в живота

Младите пълнолетни, които са зависими към марихуана и алкохол, е по-малко вероятно да постигнат целите в живота си според изследване на учени от Здравния център към Университета на Кънектикът, представено на годишната среща на Американската асоциация за обществено здраве през 2017 г.

Изследователите са проучили данни от Съвместното изследване върху генетиката на алкохолизма (COGA), за да проследят ефектите от тийнейджърската употреба на алкохол и марихуана върху постигането на житейски цели, определени като постижения в образованието, работа на пълен работен ден, сключване на брак и социално-икономически потенциал.

Проучването обхваща 1 165 млади пълнолетни от САЩ, чиито навици за първи път били оценени на 12-годишна възраст, а след това – на двугодишни интервали, докато участниците станали на възраст между 25 и 34 г. Повечето от тях имали дядо/баба, родител, леля или чичо с алкохолна зависимост.

Като цяло, хората, които били зависими или към марихуана, или към алкохол през тийнейджърските си години, постигнали по-ниски нива на образование, било по-малко вероятно да имат работа на цял работен ден, било по-малко вероятно да се оженят и имали по-малък социално-икономически потенциал.

„Изследването е открило, че хроничната употреба на марихуана в юношеството има негативна връзка с постигането на важни събития в развитието на младите пълнолетни. Осъзнаването на потенциално вредните ефекти на марихуаната ще бъде важна стъпка напред, при положение че в момента в САЩ движението е към легализиране на канабиса за медицинска употреба и може би и за употреба за забавление“, казва авторът на проучването Елизабет Харари.

Изследователите са открили също, че зависимостта може да има по-тежък ефект върху младите мъже. Зависимите млади мъже са постигнали по-малко и по четирите показателя, докато зависимите жени било по-малко вероятно в сравнение със здравите жени да получат университетско образование и имали по-малък социално-икономически потенциал, но имали същата вероятност да се омъжат или да получат работа на пълен работен ден.

Предишно изследване е показало, че прекомерната употреба на алкохол или марихуана в юношеството засяга развитието на хората. Сегашното проучване продължава малко по-нататък, за да види какво се случва след 18-годишна възраст.

Проучването продължава. Д-р Грейс Чан, статистик в Катедрата по психиатрия в Здравния център към Университета на Кънектикът, Елизабет Харари и директорът на Центъра за изследвания на алкохола към същия Здравен център Виктор Хеселброк сега разглеждат въпроса дали има различни резултати между младите хора, които са зависими към алкохол и тези, зависими към марихуана, както и защо има разлика в резултатите на двата пола.

Източник: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-11/uoc-bap110217.php