телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Уелското правителство финансира служба за тестване на наркотици, работеща с обществеността

Уелското правителство финансира служба за тестване на наркотици, работеща с обществеността

Уелс стана първата част от Великобритания, която създаде служба за тестване на наркотици, финансирана от правителството.

Проектът Wedinos, управляван от Обществено здраве Уелс, е създаден, за да се заеме с нарастващия брой нови психоактивни вещества или т.нар. легални наркотици.

Предназначението на проекта е да установи какви химикали се разпространяват в Уелс и да използва информацията, за да се намалят щетите.

Критиците казват, че това е прахосване на пари и може да даде възможност на дилърите на дрога да злоупотребяват със службата.

Хората анонимно изпращат проби в лабораторията на Wedinos в Кардиф, а резултатите от тестовете се публикуват онлайн, индетифицирани чрез референтен номер.

Всичко, което Wedinos изисква, е пощенски код, т.е. веществото не може да бъде проследено до изпратилия го човек, независимо дали то съдържа законен или незаконен наркотик.

Услугата е достъпна и за обществеността (http://www.wedinos.org/index.html).

Уелският здравен министър Марк Дрейкфорд, който е отпуснал финансиране от 100 000 паунда годишно, казва, че службата е жизненоважна за предпазването на хората.

„Това е крайно необходима информация за здравните работници, за хората, работещи с употребяващи наркотици, за полицията, за младите хора и техните семейства. Тази служба може да спасява животи чрез навременното предоставяне на точна информация.”

Дарън Милър, консерватор и противник на г-н Дрейкфорд, е скептичен. Той казва: „Уелската здравна служба все още се мъчи да се справи с последствията от рекордните финансови съкращения, наложени от лейбъристкото управление, но все пак Здравната служба има ресурсите да изследва безплатно пристрастяващи и вредни наркотици за вероятни наркозависими. Лабораторията очевидно е изложена на злоупотреби от опасни престъпници, продаващи вредни субстанции с цел да се финансират други престъпления.”

Уелското правителство казва, че са взети предпазни мерки, за да бъдат спряна всякаква потенциална престъпна дейност.

Службата е насочена главно към работещите в сферата на здравеопазването и употребата на наркотици, но е достъпна и за всеки друг в Уелс.

Хората, използващи службата, са предупредени да не изпращат вещества, за които знаят, че са незаконни, чрез пощенската система.

Полицията също изпраща вещества, които не може да идентифицира, в Wedinos, чието име означава „Welsh Emerging Drugs & Identification of Novel Substances” (Новопоявяващи се в наркотици в Уелс и индетификация на непознати вещества). Изразът „Wedi Nos” също така означава „след мръкване” на уелски.

От създаването на службата през октомври 2013 г. около 150 проби са били изпратени за изследване, показвайки най-малко 85 вещества от кофеин до кокаин.

Властите във Великобритания трудно се справят с легалните наркотици, тъй като тяхната употреба и производство са се увеличили през последните няколко години.

Много често, когато едно вещество бива забранено, производителите променят химическата формула, за да направят подобен продукт, който технически става отново законен.

Дан Роули работи с употребяващи наркотици в Kaleidoscope project в Нюпорт – служба, която помага на хора с проблеми, свързани с наркотици и алкохол. Той казва, че е използвал няколко пъти услугите на Wedinos заради своите клиенти.

„Имаше един (законен наркотик), наречен Ivory Dove и Ivory Dove Ultra, с който хората имаха неочаквани преживявания – главоболия, треперене на ръцете и припадъци. Помислих си, че е много важно да открием какво има в него.”

„Това ни помага, защото можем по-добре да лекуваме симптомите, ако знаем със сигурност, че това, което е взел човекът, е стимулант. Например има различни терапевтични интервенции за употребяващите стимуланти и за употребяващите депресанти.”

Правителството на Великобритания казва, че се прави преглед на новите психоактивни вещества, за да се намери по-ефективен начин за справяне с нарастващите производство и употреба.

Превод на Национална информационна линия за наркотиците и алкохола

Източник: http://www.bbc.co.uk/newsbeat/25951290