телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Учени от Университета на Гуелф отключват достъпа до болкоуспокояващия потенциал на канабиса

Учени от Университета на Гуелф отключват достъпа до болкоуспокояващия потенциал на канабиса

Изследователи от Университе на Гуелф (Канада) са първите, които разкриват как канабисовото растение създава важни болкоуспокояващи молекули, които са 30 пъти по-мощни в намаляването на възпаленията в сравнение с Аспирин.

Откритието отключва потенциала за създаване на лечение за болка с естествен произход, което би предложило силно облекчение без риска от развитие на зависимост, присъщ на други обезболяващи.

„Ясно е, че има нужда да се създадат алтернативи за облекчаване на остра и хронична болка, които не са опиоиди“, казва проф. Тарик Актар от Департамента по молекулярна и клетъчна биология, който работи по изследването с проф. Стивън Ротщайн от същия департамент. „Тези молекули не са психоактивни и таргетират източника на възпалението, което ги прави идеалните обезболяващи“.

Използвайки комбинация от биохимия и геномика, изследователите успели да определят как канабисът произвежда две важни молекули, наречени канфлавин А и канфлавин Б.

Познати като флавоноиди, канфлавин А и Б са идентифицирани за пръв път през 1985 година, когато изследвания са потвърдили техните противовъзпалителни качества, които били 30 пъти по-ефективни от ацетилсалициловата киселина (Аспирин) при еднакви количества.

Въпреки това следващите изследвания на молекулите останали в застой в продължение на десетилетия отчасти поради регулацията на канабиса от закона. Тъй като той понастоящем е легален в Канада и геномиката е силно напреднала, Актар и Ротщайн решили да анализират растението, за да разберат как Cannabis sativa биосинтезира канфлавини.

„Нашата цел беше да разберем по-добре как тези молекули се произвеждат, което е относително лесно в наши дни“, казва Актар. „Има множество публично достъпни ДНК-последователности, включително тази на Cannabis sativa, която може да се използва за информация. Ако знаеш какво търсиш, можеш, така да се каже, да вдъхнеш живот на гените и да видиш как се създават молекули като канфлавин А и Б.“

С наличната информация за генома те приложили класически техники от биохимията, за да потвърдят кои гени на канабиса са нужни за създаването на канфлавин А и Б. Техните открития са публикувани наскоро в списанието Phytochemistry.

Откритията дават възможността за създаване на естествени продукти за здравето с тези важни молекули.

„Възможността да се предложи ново обезболяващо е вълнуваща и се гордеем, че работата ни има потенциал да се превърне в нов инструмент в арсенала от болкоуспокояващи“, казва Ротщайн.

Понастоящем страдащите от хронична болка често имат нужда от опиоиди, които работят чрез блокиране на рецепторите за болка в мозъка, но носят риск от значителни странични ефекти и зависимост. Канфлавините таргетират болката по друг начин – чрез намаляване на възпалението.

„Проблемът с тези молекули е, че количеството им в канабиса е толкова ниско, че не е постижимо да се „накара“ растението да произвежда повече от тях“, казва Ротщайн. „Работим за развиване на биологична система, която да създава тези молекули, което би ни позволило да произвеждаме големи количества.“

Изследователският екип е започнал партньорство с базираната в Торонто компания Anahit International Corp., която има лиценз от Университета на Гуелф да биосинтезира канфлавин А и Б извън канабисовото растение.

„Компанията очаква с нетърпение да работи с изследователите от Унивеситета на Гуелф, за да се създадат ефективни и безопасни противовъзпалителни лекарства от фитохимикали в канабиса, които биха осигурили алтернатива на нестероидните противовъзпалителни лекарства“, казва Дарън Кариган от Anahit.

„Anahit ще комерсиализира приложението на канфлавин А и Б, за да са достъпни за потребителите чрез различни медицински и спортни продукти като кремове, хапчета, спортни напитки, трансдермални лепенки и други иновативни опции.“

Източник: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-07/uog-uog072319.php