телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Стаите за употреба на наркотици в Дания – доказан успех през първата година

Стаите за употреба на наркотици в Дания – доказан успех през първата година

Дания се присъедини към шепата други страни по света като предостави стаи за инжектиране или центрове за употреба на наркотици (drug consumption centers, DCR’s), където употребяващите са под надзор, докато взимат дозата си. През юни 2012 г. датският Парламент прие закон, който позволява на общините да разкриват тези центрове, а Копенхаген създаде първия през октомври 2012 г. Оттогава два други датски града са последвали примера.

Втори център беше открит в Копенхаген през август 2013 г. и сега двата центъра са посещавани от 1 800 употребяващи, които пушат и си инжектират хероин и кокаин. Медицински сестри присъстват на поставянето на близо 800 инжекции всеки ден в центровете. Все пак това не означава, че употребата на наркотици в тях е непременно по-безопасна. Макар да не е имало смъртни случаи в двете стаи за инжектиране, 135 души са предозирали там през първата година.

Но въпреки твърденията на някои хора, че стаите насърчават и спомагат за употребата на незаконни наркотици, проучванията показват, че центровете намаляват проблема с обществената употреба, без да повишават престъпността и в действителност спасяват живот.

„Много прилича на първите дни на обмяната на игли в САЩ, когато много хора бяха против това.”, обяснява Лора Томас от базирания в Ню Йорк Алианс за политики по отношение на наркотиците. „Почти всички от противниците сега са изчезнали и много хора признават, че са грешали, когато са били против – че обмяната на игли не е увеличила употребата на наркотици, че не е направила много от нещата, от които хората са се страхували. Но в същото време има висока човешка цена за ниската скорост, с която се учим.”

Датските центрове за употреба на наркотици също така съдействат на зависимите, когато те напуснат стаите. Расмус Кристансен, управител на един от копенхагенските центрове, казва, че са помогнали на над 1000 употребяващи да получат достъп до жилищно настаняване и медицински грижи чрез държавната система за социална помощ.

Източник: http://idpc.net/alerts/2014/01/denmark-s-drug-consumption-rooms-a-proven-success-in-first-year