Изпрати SMS с текст: DMS HELPLINE на кратък номер 17 777


Дари 1 лев (няма ДДС) чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
Подкрепи нашата Линия, дари 1 лев!

телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Според проучване едно малко алкохолно питие на ден повишава риска от неравномерен сърдечен ритъм

Според проучване едно малко алкохолно питие на ден повишава риска от неравномерен сърдечен ритъм

Консумацията на едно малко алкохолно питие дневно повишава риска от развитие на неравномерен сърдечен ритъм – състояние, което причинява замаяност и сърцебиене и прави хората по-податливи на инсулти, открива проучване.

Изследователите са проучили сърдечното здраве и навиците на пиене на 108 000 души на възраст от 24 до 97 г., като са обединили данни, събирани в продължение на над 14 г., от Швеция, Норвегия, Финландия, Дания и Италия.

Техният анализ е потвърдил дългогодишното вярване, че малко количество алкохол предпазва от сърдечна недостатъчност, като 20 г етанол на ден са оптимални, но това не е вярно за заболяването предсърдно мъждене (или сърдечна аритмия).

Според техния доклад, публикуван в изданието European Heart, хората, които са консумирали едва 12 г етанол на ден – еквивалентни на 330 мл бира, чаша вино от 120 мл или 40 мл концентрат – е било с 16% по-вероятно в сравнение с въздържателите да развият предсърдно мъждене в течение на проучването.

„Това, което научихме, е, че в сравнение с други сърдечно-съдови заболявания, дори ниската и умерената употреба на алкохол води до повишен риск от предсърдно мъждене“, казва проф. Ренате Шнабел, консултиращ кардиолог и съавтор на проучването в Университетския кардиологичен център в Хамбург-Епендорф.

„Много хора имат сърцебиене и замайване, но едно от лошите неща при предсърдното мъждене е, че то протича безсимптомно и може да доведе до други проблеми като например инсулт. При много хора инсултът е първата проява на заболяването“, добавя тя. Смята се, че хората с предсърдно мъждене имат от 5 до 7% годишен риск от инсулт.

Рискът от сърдечна недостатъчност – когато сърцето изпомпва твърде слабо – следва J-образна крива с приема на алкохол, което означава, че рискът е по-нисък за тези, които пият малко, отколкото за тези, които изобщо не пият или пият прекомерно.

Но в това проучване по-големият риск от предсърдно мъждене е нараствал неотклонно от 16% за тези, пиещи по едно малко питие на ден, до 28% за пиещите до две питиета и 47% за пиещите повече от четири питиета.

Шнабел казва, че абсолютното увеличение на риска от неравномерен сърдечен ритъм при хората, консумиращи едно малко алкохолно питие дневно, е малък, но те все пак трябва да са наясно с този проблем.

„Хората трябва да претеглят рисковете и ползите“, казва тя. В течение на живота рискът от развитие на предсърдно мъждене варира от около 23% до 38% в зависимост от здравето на човека, включително и от това колко алкохол употребява.

Резултатът от проучването може да е особено важен за тези, които е по-вероятно да развият сърдечна аритмия заради затлъстяване или високо кръвно налягане или за хората, които вече имат такава диагноза, тъй като намаляването на употребата на алкохол може да понижи риска, казва Шнабел.

В придружаваща статия Хорхе Уонг и Дейвид Конен от Института за изследване на здравето на населението към Университета „Макмастър“ в Канада пишат: „Тези данни предполагат, че намаляването на консумацията на алкохол може да е важно както за профилактиката, така и за управлението на предсърдното мъждене.“

Джун Дейвисън, старша кардиологична сестра в Британската кардиологична фондация, казва: „Добре известно е, че употребата на алкохол може да повиши риска от предсърдно мъждене. Това наблюдателно проучване показва, че консумацията дори на малки количества алкохол може да повиши риска и че допълнителното намаляване на приема може да помогне за предотвратяването и управлението на това заболяване.“

„Ако страдате от предсърдно мъждене, поискайте от вашия лекар да ви посъветва дали можете да пиете алкохол и какво количество можете да консумирате. Ако също така приемате лекарства, винаги първо се консултирайте с лекаря ви или с фармацевт за това колко е безопасното количество алкохол, което можете да пиете.“

Източник: https://www.theguardian.com/society/2021/jan/13/study-finds-one-small-alcoholic-drink-a-day-raises-risk-of-irregular-heartbeat