телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Според изследване някои медикаменти, предписвани при алкохолизъм, може да не са ефективни

Според изследване някои медикаменти, предписвани при алкохолизъм, може да не са ефективни

Няма магическо лекарство, което да излекува алкохолизма, според научен преглед на доказателствата за пет лекарства, които се предписват от лекари.

Нито едно от петте няма надеждни доказателства зад себе си, казват учените, въпреки че едно от тях, налмефен, е одобрено за употреба от Националния институт за осигуряване на качеството на здравните и социалните грижи на Великобритания (National Institute for Health and Care Excellence - Nice). Друг медикамент – баклофен, е предизвикал голямо въодушевление във Франция, но е свързан със смъртни случаи.

Лекарствата са създадени за хора, които не са спрели да пият напълно и са предназначени да им помогнат да намалят количеството, което пият, и така да се намали вредата, която нанасят на здравето си.

Но в най-добрия случай според изследването, публикувано в списанието Addiction, лекарствата имат ниско или средно ниво на ефективност върху количеството алкохол, което пият хората. Учените разглеждат 32 двойно слепи контролирани изследвания със случайно разпределение на участниците, които обхващат общо 6 036 пациенти, и са публикувани между 1994 и 2015 година. Нито едно от тях не показва подобрение на здравето на тези, които приемат лекарствата, защото в тях се измерва само изпитото количество алкохол на ден.

Изследователите разглеждат проучвания на налмефен, налтрексон, акампросат, баклофен и топирамат в сравнение с плацебо. Толкова много хора са отпаднали от проучванията, че 26 от общо 32 (81%) от проучванията имат неясни или нецялостни данни като резултат.

Водещият автор на изследването д-р Клемент Палпакюр от Inserm, френският Национален институт по здравни и медицински проучвания, казва: „Въпреки че нашият доклад е основан на всички достъпни за обществото данни, ние не намерихме ясни доказателства за ползата от употребата на тези лекарства за контролиране на пиенето. Това не означава, че те не са ефективни; означава, че все още не знаем дали са ефективни. За да разберем това, се нуждаем от по-добри изследвания. Изследователите трябва спешно да осигурят на законодателите доказателства за това кои лекарства могат ефективно да се използват в реална стратегия за намаляване на вредите.“

Вече са били изразявани опасения относно тези лекарства. Първото от тях, лицензирано в Европа, е налмефен – опиоиден антагонист, който действа на желанието за употреба на алкохол. Но критици са изтъкнали, че изследванията не са доказали, че намалява вредите, които алкохолиците си нанасят.

Това лекарство по-късно е одобрено за употреба от Nice въпреки протестите. През август миналата година обзор на доказателствата, воден от University of Sterling, също публикуван в Addiction, казва, че „доказателствата за ефикасността на налмефен за намаляване на консумацията на алкохол при зависими от алкохол са в най-добрия случай скромни и с неясна значимост за индивидуални пациенти.“ Това създава дилема пред личните лекари, на които налмефен се рекламира усилено според изследването.

Баклофен е дори още по-противоречив. Лекарството има временен лиценз във Франция, докато излязат резултатите от още изследвания, защото се използва от много хора. Въпреки това холандско изследване от миналата година показва, че не работи по-добре от психологично консултиране и че има докладвани смъртни случаи.

Баклофен става популярен във Франция след като кардиологът Оливие Амейзен написва книга, наречена „Последното питие“, която описва как се е самолекувал с медикамента и се е излекувал от зависимостта си. Но медикаментът се дава на алкохолици в големи дози и има странични ефекти, които могат да са много сериозни.

Един от авторите на новото изследване, Флориан Ноде от Inserm и Университета на Рен, казва, че има насочващи данни, но не и солидни доказателства за опасностите. „Скорошно изследване повдига опасение относно безопасността на баклофен с повече смъртни случаи в групата, която е получавала медикаментите (7 от 162) в сравнение с групата, която е получавала плацебо (3 от 158)“, казва той в имейл. Последващо изследване, публикувано от Агенцията за безопасност на лекарствата на Франция, привлича вниманието към риска.

„В частност рискът от интоксикация, епилепсия и смърт с неясна причина (в смъртния акт) се повишава с увеличение на дозата баклофен“, се казва в изследването.

Източник: https://www.theguardian.com/society/2017/sep/21/pills-prescribed-for-alcoholism-might-not-work-study-finds