телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Социалната тревожност може да има директен ефект върху алкохолизма

Социалната тревожност може да има директен ефект върху алкохолизма

Ново изследване, публикувано в списание „Депресия и тревожност“, сочи, че за разлика от другите тревожни разстройства, социално тревожното разстройство може да има директен ефект върху алкохолната зависимост.

За целта на изследването авторите оценяват такива проблеми като алкохолизъм, социално тревожно разстройство (или социални фобии, както е според Международния класификатор на болестите), генерализирано тревожно разстройство, паническо разстройство, агорафобия и други специфични фобии. В изследването, проведено в Норвегия, участват 2801 близнаци в зряла възраст.

Между социалната фобия и алкохолната зависимост се наблюдават най-силни взаимовръзки – социалната фобия може да служи за най-надежден предиктор на алкохолизъм в сравнение с останалите разстройства от тревожния спектър. В допълнение, социалната фобия е свързана с по-голям риск от развитие на алкохолизъм впоследствие, докато останалите тревожни разстройства не са.

Тези открития могат да полезни за разработването на интервенции, насочени към превенция или лечение на социални фобии, които да имат допълнителен позитивен ефект в превенцията на алкохолна зависимост.

„Много хора, страдащи от подобно разстройство, не се възползват от лечение в момента. Това значи, че имаме неизползван потенциал – ресурси, които могат да бъдат полезни за намаляването на тежестта, която социалната фобия представлява, но и за превенция на проблемната употреба на алкохол“, споделя водещият автор д-р Fartein Ask Torvik от Норвежкия институт за обществено здраве.

Източник: https://www.news-medical.net/news/20190306/Social-anxiety-disorder-may-have-a-direct-effect-on-alcoholism.aspx