телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Скритата вреда на антидепресантите

Скритата вреда на антидепресантите

Антидепресантите са едни най-често предписваните лекарства. Повече от един от всеки 10 американци над 12-годишна възраст (около 11%) взима тези лекарства според доклад на Националния център за здравна статистика от 2011 година. Въпреки това скорошни доклади разкриват, че важна информация за безопасността на медикаментите и особено относно рисковете им за деца и юноши е била скрита от медицинската общност и обществото.

В най-скорошния и най-обстоен анализ, публикуван миналата седмица в British Medical Journal, учени от Nordic Cochrane Center в Копенхаген показват, че фармацевтичните компании не са представили в пълна степен сериозни вреди в докладите за клинични изследвания на медикаменти. Тези документи се подават до регулаторните органи като Американската администрация по храните и лекарствата и Европейската агенция по лекарствата за одобрение на ново лекарство. Изследователите са анализирали документи от 70 изследвания с двойно сляп експериментален дизайн и използване на плацебо в контролна група (Нито хората, които приемат медикамента, нито тези, които им го дават, знаят дали той е плацебо или лекарството, което се тества. Това се прави, за да бъдат резултатите максимално свободни от външни влияния). Документите са за два често използвани вида антидепресанти – селективни инхибитори на обратния захват на серотонина (SSRI) и инхибитори на обратния захват на серотинина и норепинефрина (SNRI). Едно от откритията е, че честотата на мисли за самоубийство и агресивно поведение при деца и юноши се увеличават двойно при употреба на тези медикаменти.

Множество съмнения

Това най-скорошно изследване излиза след притеснителни обвинения за конфликт на интереси в докладите за опитите с антидепресанти. Миналия септември изследване, публикувано в Journal of Clinical Epidemiology, е разкрило, че една трета от метаанализите на проучвания на антидепресанти са написани от служители на фармацевтични компании и в тях е 22 пъти по-малко вероятно да бъдат включени негативни твърдения относно медикаментите, отколкото в други анализи. Същия месец друга група изследователи докладва, че в клинично изследване на Paxil, финансирано от GlaxoSmithKline, ефективността е завишена, а възможни вреди за юноши не са били обявени.

Поради избирателното докладване на негативни резултати в публикациите в журналите, авторите на последното изследване са използвани докладите от клиничните изследвания, които включват по-обстойна информация за опитите. Те са открили, че много важна информация има в индивидуалните отчети за пациентите, които са заровени в приложенията към докладите. Например, опити за самоубийство са били представени като „емоционална нестабилност“ или „влошаваща се депресия“ в самия доклад. Тази информация, обаче, е била налична само за 32 от общо седемдесетте анализирани опита. Според водещия автор на изследването голяма част от приложенията са на разположение само при поискване от властите, а те никога не са ги изискали.

Според Джоана Монкриф, психиатър и изследовател в University College London, изследването потвърждава, че пълната степен на вредата от антидепресантите не е докладвана. Те не се обявяват в публикуваната литература и не са докладвани както трябва в докладите за клиничните изследвания, които се подават в регулаторите и формират основата на решенията за лицензиране на медикаментите.

Отваряне на черната кутия

Получаването на достъп до докладите за клиничните изследвания не е лесна задача. Peter Gøtzsche, изследовател в Кохрейн и съавтор на изследването, е направил първия си опит да получи тези документи от Европейската агенция по лекарствата за хапчета против затлъстяване през 2007 година. Агенцията е отказала и се е обосновала с търговската конфиденциалност, въпреки че според изследователя в тези доклади няма нищо, което да е търговска тайна. Обясненията от страна на изследователите, че тази потайност всъщност може да струва човешки животи, не са дали резултат.

Чак след три години и след многобройни оплаквания до Европейския омбудсман екипът е получил достъп до документите. След този случай Европейската агенция по лекарствата е обявила, че разширява обществения достъп до документи, свързани с клинични изследвания. Според Gøtzsche, въпреки че това се е случило през 2010 година в Европа, все още предстои да се случи в САЩ.

Изследователите се нуждаят от по-добър достъп до данните от клинични изследвания, за да правят оценки, независими от влиянието на индустрията. Според Gøtzsche е неетично пациенти да доброволстват в полза на науката и след това компаниите да решават, че учените не могат да имат достъп до суровите данни.

Време за преоценка

Предишни проучвания са открили повишение в мислите за самоубийство при употреба на антидепресанти, но това последно изследване е първата широкомащабна работа, която показва увеличение на агресивното поведение при деца и юноши. Тези открития, заедно с резултати от някои изследвания, които поставят под въпрос ефективността на антидепресантите, показват, че е време да се преосмисли предписанието и употребата им според Монкриф.

Източник: http://www.scientificamerican.com/article/the-hidden-harm-of-antidepressants/