телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

САЩ: На повече от 90% от преживелите свръхдоза с опиоиди се предписва същото лекарство

САЩ: На повече от 90% от преживелите свръхдоза с опиоиди се предписва същото лекарство

Според проучване на Boston Medical Center на повече от 90% от хората, които са преживели свръхдоза с опиоиди с рецепта, се предписват същите медикаменти, които почти са ги убили. Данните показват, че 7% от тези хора правят втора свръхдоза в рамките на две години след първата.

Тези открития идват от анализ на национална база данни от 50 милиона искове към застрахователи, подадени от 1999 до 2014 година. Сред тях е имало около 3 000 пациенти на възраст от 18 до 64 години, на които е бил предписан опиоид за хронични болки и са били лекувани поради свръхдоза в рамките на 12 години след това.

„Деветдесет и един процента са получили нова рецепта за опиоид“ казва Марк Ларошел от Boston Medical Center, водещ автор на изследването. „Това не се е случило, защото хората са си намерили друг лекар. Седемдесет процента са получили рецептата от лекаря, който им е предписал медикамента преди свръхдозата.“

Според автора лекарите, които са предписали медикамента, може да не са били информирани за свръхдозата. Те няма как да са знаели за нея, ако пациентът не им е казал. Според него единственият случай, в който той самият би разбрал за свръхдоза на свой пациент, е, ако пациентът е бил приет в болницата, в която работи той. Откритията показват пропуски в комуникацията, образованието и наблюдението, които все още съществуват въпреки притесненията за прекалената употреба на опиоидни обезболяващи.

Тези открития идват само две седмици след като Центърът за контрол на заболяванията и превенция в САЩ докладва за рекордни нива на свръхдози с медикаменти през 2014 година с повече от 47 000 смъртни случая. Фаталните свръхдози са се увеличили с 200% от 2000 до 2014 година. Сред тях има 14-процентно увеличение на случаите с опиоиди – болкоуспокояващи и хероин.

Центърът за контрол на заболяванията призовава лекарите да намалят предписването на опиоидни болкоуспокояващи и да ги заменят с физиотерапия и неопиоидни болкоуспокояващи.

Източник: https://www.rt.com/usa/327613-patients-surviving-opioid-overdose-prescriptions/