телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Решение на НСНВ относно използването на марихуаната и нейните деривати за медицински цели

Решение на НСНВ относно използването на марихуаната и нейните деривати за медицински цели

Националния съвет по наркотични вещества (НСНВ) е провел три заседания, на които е била разгледана темата за използването на марихуаната за медицински цели.

През 2014 г. Националният център по наркомании и Министерството на здравеопазването са изпратили писма до националните консултанти по нервни болести, медицинска онкология, очни болести, инфекциозни болести, до председателя на Българската асоциация за изследване на болката, медицински специалисти и организации с молба да бъдат представени техни становища.

На 01.10.2014 г. е било проведено извънредно заседание на НСНВ, посветено само на тази тема, на което са присъствали НПО-та и пациентски организации и които са представили техните становища. Бил е приет и доклад на Националния център по наркомании.

На заседание на НСНВ, състояло се на 09.02.2015 г., отново се е обсъдила темата за разрешаването на марихуаната за медицински цели. Взело се е решение да се извърши анализ на научните изследвания за целесъобразността и необходимостта от прилагането на марихуаната и нейните деривати за медицински цели и регулаторната практика и контрол в други държави от ЕС.

На трето редовно заседание, проведено на 19.11.2015 г., въпросът относно необходимостта от употребата на марихуаната и нейните деривати за медицински цели е бил включен като първа точка в дневния ред. НСНВ е приел писмени и устни становища на националните консултанти и водещи специалисти в различни медицински области и е взел решение на този етап да не се разрешава използването на марихуаната и нейните деривати за медицински цели.

Всички представени пред НСНВ становища можете да намерите тук.