телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Редовното пиене при тийнейджърите води до проблеми с алкохола в зряла възраст

Редовното пиене при тийнейджърите води до проблеми с алкохола в зряла възраст

Юношите, които пият всяка седмица преди да са навършили 17 години, е от два до три пъти по-вероятно да пият запойно, да шофират в нетрезво състояние и да станат зависими към алкохол като възрастни в сравнение с връстниците им, които не пият.

Ново изследване, разглеждащо моделите на пиене при 9000 юноши в Австралия и Нова Зеландия, е публикувано в списание Addiction.

Изследването е проведено от изследователи от Университета на Нов Южен Уелс и Изследователския институт Murdoch’s Children (MCRI) и проследява млади хора на възраст от 13 до 30 години.

Съавторът професор Джордж Патън от MCRI и водещ изследовател на Victorian Adolescent Health Cohort Study казва, че изследването дава някои от най-силните до днес доказателства, че ранните модели на пиене не се ограничават до юношеството, а по-скоро се запазват и в зряла възраст. Също така, тези модели имат връзка с редица проблеми, свързани с алкохола.

„Изследването допълнително развенчава мита, че тийнейджърското експериментиране с алкохол насърчава отговорното пиене. Вместо това експериментирането поставя основите на проблемно пиене през по-късен етап от живота на младите хора.“

Водещият автор на изследването д-р Едмунд Силинс казва, че откритията показват, че отлагането на употребата на алкохол би имало значителни ползи за общественото здраве. Също така, посланията за общественото здраве трябва да се фокусират колкото върху честотата на пиене, толкова и върху количеството, което се консумира.

„Обезкуражаването или отлагането на алкохолната употреба в юношеството е вероятно да има значителни ползи в зрялата възраст от гледна точка на предотвратяването на вредни поведения, свързани с употребата, които негативно засягат здравето и благополучието“, казва д-р Силинс.

Той казва, че посланията за общественото здраве могат също да се фокусират така, че да отразяват важността на честотата на пиене, а изследването предоставя силни доказателства за създателите на политики, хората, насърчаващи здравословен начин на живот, и родителите.

„Настоящите послания за общественото здраве са склонни да се фокусират върху консумираното количество и има по-малко послания, които препоръчват по-малка честота на пиене“, казва д-р Силинс.

Едно изненадващо откритие от изследването е, че няма директна връзка между пиенето по време на юношеството и негативните психосоциални последствия като рисково сексуално поведение, ранна бременност и психични проблеми.

Д-р Силинс казва, че тези вредни последствия е по-вероятно да намерят своето обяснение в споделените рискови фактори за ранна употреба на алкохол, отколкото в алкохола сам по себе си.

Източник: https://www.mcri.edu.au/news/regular-teen-drinking-leads-alcohol-problems-adulthood