телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Пушенето на марихуана облекчава по-силно болката при мъжете, отколкото при жените

Пушенето на марихуана облекчава по-силно болката при мъжете, отколкото при жените

Изследователите от Медицинския център към Колумбийския университет (CUMC) са открили, че при мъжете болката отслабва повече след пушене на марихуана, отколкото при жените.

Резултатите от изследването са били публикувани наскоро онлайн в Drug and Alcohol Dependence.

„Тези открития идват във време, когато все повече хора, включително и жени, се обръщат към употребата на медицински канабис за облекчаване на болката“, казва Зива Купър, доцент по клинична невробиология (в психиатрията) в CUMC. „Предклиничните данни подсказваха, че усещането за облекчаване на болката от продукти, свързани с канабис, може да се различава при двата пола, но не бяха провеждани проучвания, за да се провери дали това е валидно и при хората.“

В това проучване изследователите са анализирали данни от две двойно слепи, плацебо контролирани изследвания, разглеждащи аналгетичните ефекти на канабиса при 42 души, пушещи марихуана за забавление. След като пушили еднакво количество от една от двете форми на канабис – или активна, или плацебо, участниците потопили едната си ръка в студена вода, докато повече не можели да търпят болката. След потапянето участниците отговорили на кратък въпросник за болката.

След пушенето на активен канабис мъжете съобщили за значително снижаване на чувствителността към болка и за повишаване на търпимостта към болка. Жените не изпитали значително снижаване на чувствителността към болка, въпреки че съобщили за малко повишаване на търпимостта към болка скоро след пушенето.

Въпреки разликите при облекчаването на болката, мъжете и жените не са съобщили за разлики относно това колко интоксикирани са се чувствали или колко са харесали ефекта на активния канабис.

Авторите отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания при мъжете и жените, за да се разберат факторите, които се отразяват на обезболяващите ефекти на канабиноидите, включително сила, начин на прием (пушене срещу поглъщане), честота на употреба и вид на измерената болка.

„Това изследване подчертава важността на включването и на мъже, и на жени в клинични изпитания, с цел да се разберат потенциалните терапевтични и негативни ефекти на канабиса, особено след като все повече хора употребяват канабиноидни продукти за развлечение или по медицински причини“, казва д-р Купър.

Източник: http://www.news-medical.net/news/20160819/Men-experience-greater-pain-relief-than-women-after-smoking-marijuana-study-finds.aspx